Importanta ventilatiei in crescatoriile de pui

In afara de hrana, apa, spatiu si temperatura, calitatea aerului este un alt factor important in crescatoriile de pasari, mai ales in cazul puietului care, prin natura lui este mai sensibil si mai expus la boli.
Un aer inchis, incins, umed sau saracit in oxigen, poate intarzia cresterea puilor, ii poate imbolnavi sau chiar omori, in functie de gradul sau de deteriorare. In plus, un aer prea umed duce si la scurtatra duratei de viata a utilajelor folosite in gospodarie.
O ventilatie adecvata permite crestere unui numar mai mare de pui pe mp, insa ea vine la pachet cu corolarul acestei afirmatii si anume: un numar mai mare de pui necesita automat o ventilatie mai buna (facuta mai des si mai intens).
Temperatura trebuie mentinuta in jurul valorii de 20 de grade, pe timp de vara aceasta se mentine in special prin sistemele de aerisire.
O temperatura prea ridicata reduce digestia puilor. Acestia nu vor mai avea pofta de mancare iar hrana va fi folosita de organism si pentru reglarea temperaturii, diminunand astfel cantitatea folosita pentru cresterea in greutate cat si pentru dezvoltarea optima a tesuturilor interne. Astfel va fi afectata atat cantitatea, cat si calitatea carnii.
Pentru a nu se ajunge aici boxele/incaperile cu pui trebuie sa beneficieze de un sistem de ventilatie care sa improspateze aerul, sa elimine excesul de umiditate si caldura, sa elimine gazele toxice rezultate in urma respiratiei si a altor procese naturale, etc.
Astfel, hala din crescatorie dedicata puietului, va fi proiectata in asa fel incat sa se mentina un microclimat optim, nu doar pentru obtinerea unei cantitani mari de productie avicola, ci si pentru asigurarea unei calitati ridicate aceleiasi productii, pentru ca daca in trecut aproape totul se limita la cantitate, astzai se pune tot mai mult accentul si pe calitatea produselor alimentare.
In functie de forma si de dimensiunile crescatoriei, halele pentru pasari trebuie prevazute cu geamuri de aerisire si/sau cu sisteme de ventilatie mecanica.
Acum ca am vazut cat de importanta este ventilatia, sa vedem si cum se face:
Ventilatie naturala
Se face foarte simplu, deschizand geamurile crescatoriei, astfel incat sa se formeze un curent natural de aer. Daca bate vantul, ferestrele se vor lasa intredeschise, astfel incat sa nu se formeze un curent prea puternic.
Este o metoda eficienta in cazul crescatoriilor de mici dimensiuni, ferme de familie sau clasicele cotete de pasari. In cazul acestora este suficient sa lasam mici orificii laterale, in peretii cotetului si sa folosim o usa din plasa metalica.
In cazul adaposturilor mari insa (de peste 10 m lungime), ventilatia naturala nu este suficienta. Aici trebuie folosita si ventilatia mecanica, cu ventilatoare.
Ventilatie de tip tunel
Este un tip de ventilatie mecanica, aerul intrand liber prin ferestrele deschise la un capat al halei (al crescatoriei) si fiind expulzat fortat, prin dispozitive electrice cu ventilator, dispuse in partea opusa geamurilor deschise.
Este o ventilatie foarte eficienta pe timp de vara.
Alte tipuri de ventilatie mecanica implica admisia fortata de aer si expulzarea acestuia libera, admisia realizandu-se tot cu un ventilator, insa de aceasta data unul de admisie.
Preturile pentru ventilatoare folosite in crescatorii de pasari pot varia intre cateva sute de lei si pot ajunge chiar si la 3 000 lei, in functie de capacitatea ventilatoarelor.
Indiferent de metoda de ventilatie folosita, aceasta operatiune se va face periodic, ori de cate ori este necesara, dar in niciun caz puii nu vor fi tinuti permanent in curent, curentul puternic putand duce la imbolnaviri in randul efectivelor avicole.