Home / Stiri / In 2014 Galatiul a fost fruntas la productia de rapita

In 2014 Galatiul a fost fruntas la productia de rapita

Potrivit rapoartelor ferma lui Hristache Panaite, din judetul Galati a obtinut in 2014 cea mai mare productie de rapita din tara noastra, sase tone la hectar.
Din cele peste 500 de hectare de teren pe care le lucreaza, domnul Hristache, a cultivat anul trecut 40 cu rapita. Acesta a dezvaluit ca a cultivat hibryzi Dekalb si a apelat la sfaturile specializtilor, pe care le-a urmat intocmai: “Am o colaborarea de lungă durată cu cei de la Monsanto. În 2013 am semănat rapiță pe 200 de hectare și am avut o medie la recoltare de 5.200 kilograme la hectar. Mă mândresc cu faptul că, pe o solă de 40 de hectare am reușit să obțin o producție de 6.000 de kilograme la hectar. 2014 a fost un an foarte bun, cel puțin pentru mine, am avut producții ca în nici un alt an. Am reușit să o valorific la un preț bun, am dat-o cu 1,45 lei kilogramul”.
Acesta ii incurajeaza si pe colegii de breasla sa utilizeze soiuri hibride, performante si testate, dar mai ales sa respecte sfaturile producatorilor: “Pentru recordurile de producție am muncit foarte mult, dar pot spune că m-au ajutat și cei doi hibrizi pe care i-am cumpărat de la Monsanto: DK Exstorm și DK Exagone. S-au prezentat foarte bine în teren, Exstorm-ul nu și-a pierdut boabele din silicve și a crescut și s-a dezvoltat foarte bine în toamnă, astfel că, la intrarea în iarnă nu mi-am făcut nici un fel de probleme. Pot spune că ambii hibrizi mi-au depășit așteptările. Am avut un an 2014 foarte bun în cultura de rapiță”.
Soiul DK Exstorm, are potential ridicat de productie, asigura stabilitate productiei si este inzestrat cu toleranta ridicata la scuturarea boabelor dar si rezistenta ridicatala phama ps.
Soiul Exagone are o buna dezvoltare in toamna, radacinile si tulpinile plantelor sunt viguroase, prezinta numar mare de  silicve pe fiecare ramificatie si are toleranta mare la boli si daunatori.

Fermierul din Salaj care creste capre alpine franceze, a fost inspirat de printul Charles al Marii Britanii
Soia modificata genetic ar putea deveni cultura principala in Romania

About Natalia p

Check Also

PROGRAMUL OPERATIONAL PENTRU PESCUIT SI AFACERI MARITIME (2014-2020). Masura II.2: Investitii productive in acvacultura

Masura II. 2 a Programului Operational Pentru Pescuit si Afaceri Maritime (POPPAM) 2014-2020 are ca …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit