Home / Diverse / Ingrasaminte naturale, obtinute in casa

Ingrasaminte naturale, obtinute in casa

Cu totii am auzit cate ceva despre agricultura bio si despre substantele naturale, prietenoase cu mediu (biodegradabile si nepoluante), in opozitie cu substantele sintetice, cu impact negativ asupra sanatatii noastre, fara a mai vorbi si de diferenta de pret care inclina si mai mult balanta in favoarea unor fertilizanti naturali.

In aceste conditii este aproape inutil sa mai subliniem importanta folosirii unor ingrasaminte naturale in gradinile noastre.

Problema nu este daca, ci cum sa le obtinem si sa le punem la treaba?

Iata mai jos cateva solutii in acest sens:

Resturile vegetale

Sunt un ingredient natural al compostului. In loc sa aruncati la gunoi cojile de cartofi, mere, varza, cojile de lamaie sau portocala, morcovi si in general orice alte resturi vegetale, mai bine le aruncati in gradina si cu o sapa le maruntiti si amestecati cu pamant.

Astfel vor intra in descompunere naturala, eliberand in sol o multime de substante hranitoare ce vor fi folosite de legume, pomi, vita de vie si orice alta planta pe care o mai aveti in gradina.

Zatul de cafea

Este un excelent mulcitor si fertilizant natural.

Contrar parerii unora, zatul nu este puternic acid, ci mai degraba neutru si asta pentru ca aciditatea naturala a cafelei este eliminata prin fierbere!

Se poate folosi atat la plantarea rasadurilor cat si pe timpul perioadei de vegetatie, cand poate fi presarat in jurul tulpinilor (de flori si de legume deopotriva).

Dincolo de caracterul de fertilizant, zatul mai are doua proprietati care il recomanda in gradina: afaneaza solul si tine la distanta o serie de daunatori (coropisnitele, furnicile si melcii nu suporta zatul de cafea).

Zatul de cafea poate fi amestecat cu resturi de citrice (coji) pentru a tine la distanta cainii si pisicile, animale tentate adesea sa isi faca nevoile in gradina, printre zarzavaturi. Combinatia de mirosuri intre citricele intrate in putrefactie si zatul de cafea este atat de respingatoare pentru aceste animale incat vor evita sa frecventeze acel colt de gradina.

Cojile de oua

Bogate in calciu, fosfor, potasiu si alte substante nutritive, cojile de oua pot fi folosite cu succes atat pentru plantele de ghiveci cat si pentru gradini.

Exista si o tehnica inedita: folositi jumatatile de ou pe post de ghiveci germinativ. Umpleti-le cu pamant si plantati semintele in interior. Cand semintele au incoltit si plantutele au cativa cm, spargeti cojile cu o strangere in pumn (astfel incat fisurile sa fie suficient de mari incat sa permita iesirea radacinilor) si apoi depuneti-le cu tot cu rasad in cuibul din gradina.

Cojile de ou vor elibera treptat, aproape de radacini, substante nutritive importante pentru planta.

Daca veti combina cojile de ou cu zatul de cafea, veti obtine un ingrasamant natural complex, homemade, foarte apreciat de catre plante.

De altfel puteti pregati singuri diferite tipuri de compost amestecand la pamantul de gradina cu zat de cafea, coji de oua bine sfaramate, resturi maruntite de telina, de coji de cartof si alte resturi vegetale.

Puteti imprastia acest compost in gradina, in mod uniform, sau il puteti folosi ca ingrasamant natural in momentul plantarii unor pomi, a vitei de vie sau a rasadurilor.

Fonduri pentru agricultura ecologica
Plantatia de salcami

About Cristina P

Check Also

TOMATE-simptome de carente si excese pe tulpina

• CARENTA DE AZOT: – tulpini scurte si subtiri EXCES DE AZOT: – ingrosarea tulpinii, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit