Home / Cereale / Ingrijirea culturii de floarea-soarelui

Ingrijirea culturii de floarea-soarelui

Ingrijirea culturii de floarea-soarelui se realizeaza in mod mecanizat. Principalele lucrarii care trebuie efectuate sunt combatare buruienilor, combaterea bolilor si a daunatorilor, irigarea.
Prima lucrare se efectueaza imediat dupa semanat, consta in rostogolirea solului cu ajutorul rulourilor cu inele si gheare. Aceasta raluire, creaza conditii de germinare si infratire a semintelor de floarea-soarelui, si ajuta la mentinerea unui flux de umiditate in sol. O alta operatiune care trebuie efectuata este cea de boronire, si se realizeaza inainte de perioada de germinatie, la cinci-sase zile dupa semanat. Boronirea pe puieti scade cu proximativ 80% riscul de aparitie a buruienilor.

 Pentru ca floarea-soarelui este o cultura sensibila la imburienare, trebuie acordata o atentie sporita inlaturarii acestora. Dupa 30-40 de zile de la rasarire, pericolul de imburienare dispare, pentru ca planta acopera bine solul si nu le mai lasa sa se dezvolte. Distrugerea buruienilor in perioada semanat- rasarit se realizaza prin efectuarea lucrarilor de prasile. Sunt recomandate trei prasile executate astfel: prasila intai se face dupa ce plantele au format prima pereche de frunze, cu viteza redusa de 3-5km pe ora, a doua prasila urmeaza la 10-12 zile de la prima si prasila a treia se efectueaza la 12-15 zile de la a doua si se face cu viteza 7-8 km pe ora.
Culturile de floarea-soarelui sunt predispuse la numeroase boli ca: putregaiul alb , mana, patarea bruna, frangerea tulpinilor, putrezirea tulpinilor si radacinilor. Pentru a se evita contaminarea culturilor trebuie sa se respecte cu strictete normele  agrotehnice referitoare la amplasarea in asolament, alegere a plantei premergatoare si tipul de seminte utilizate.
Se recomanda utilizarea de seminte de floarea-soarelui hibrid, BAROLO RO, HYSUN 202 CL, MATEOL RO care sunt performante, productive si rezistente la atacul virusurilor, bacteriilor si fungilor.

 Trebuie acordata o atentie sportia daunatorilor ca ratisoara porumbului si viermele sarma, care pot diminua densitatea plantelor sau chiar compromite intreaga cultura. O masura de protectie este tratarea semintelor cu Furadan si Diafuran.

Orzul si orzoaica de toamna
Porumb hibrid semitimpuriu

About Natalia p

Check Also

Graul, Triticum aestivum – soiuri rezistente la seceta

Graul este cea mai cultivata planta de pe pamant si are pondere alimentara foarte ridicata. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit