Inmultirea speciilor pomicole. Soiuri de mar certificate

Activitatea de cercetare a Statiunii de Cercetare- Dezvoltare pentru Pomicultura Iasi in domeniul inmultirii pomilor se axeaza pe doua directii principale:

1. Elaborarea si perfectionarea tehnologiilor privind producerea materialului saditor pomicol liber de boli virotice si de inalta valoare biologica la speciile mar, par, gutui, prun, cais, piersic, cires, visin si nuc.

2. Ameliorarea portaltoilor la speciile pomicole: mar, par, prun, cires si visin.

Principalele probleme legate de domeniul inmultirii pomilor sunt: stabilirea lungimii de fasonare a puietilor portaltoi; stabililrea perioadei optime de altoire; stabilirea sistemului de altoire; metode de scurtare a timpului de formare a materialului saditor; stabilirea metodelor de protejare a mugurilor altoi, impotriva gerului; stimularea semintelor si samburilor in vederea sporirii germinatiei; determinarea factorilor care conditioneaza maturarea materialului biologic; cresterea pomilor in pepiniera; distantele de insamantare in scolile de puieti; adancimea optima de desfundare a terenului in scolile de puieti; nevoia de ingrasamant pentru fiecare specie pomicola in parte.

Soiuri de mar certificate la Statiunii de Cercetare- Dezvoltare pentru Pomicultura Iasi: Idared, Florina si Delia.

Marul Idared, originar din SUA, aclimatizat si imbunatatit in cadrul SCDP-Iasi, are vigoare mijlocie spre mare, coroana prezinta forma sferica, fructul este mare, sferic si are greutate de 180-220g. Culoarea fructelor este galben-verzuie acoperita cu rosu.Fructele sunt recoltate in octombrie. Perioada de pastrare a fructelor este noiembrie-mai.

Soiul Florina este originar din Franta, pomul are vigoare mijlocie spre medie. Corona pomului are forma sferic-rasfirata. Fructele Florina sunt mari, au greutate medie 150-180g,  au culoare rosie visinie, pot fi recoltate in octombrie si pastrate pana in luna mai.

Merii Delia originari din Romania, au vigoare mica si forma a coroanei sferica. Fructul de marime mijlocie poate atinge 150g.  Merele Delia au culoarea rosie-rubinie si gust aromat. Perioada optima de recoltare este luna octombrie. Perioada de pastrare este mai mica, fructele rezista bine pana in luna februarie.

Inmultirea speciilor pomicole. Soiuri de mar certificate la statiunea pomicola Iasi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *