Home / Stiri / Intabularea terenurilor agricole dezbatuta de fermierii prahoveni

Intabularea terenurilor agricole dezbatuta de fermierii prahoveni

Fermierii din judetul Prahova, s-au reunuit in cadrul Asociaţiei Producătorilor de Cereale şi Plante Tehnice pentru a discuta masurile ce trebuiesc luate in aceasta primavara pentru a face o agricultura performanta.

Prima pe lista de discutii a fost problema intabularii terenurilor agricole, care trebuie terminata pana in ianuarie 2018, conform directivei Uniunii Europene, care prevede acordarea de subventii doar fermieilor care au terenurile intabulate si sunt cu actele in regule. In cadrul sedintei domnul ing. Adrian Mocanu, preşedintele APCPT Prahova a declarat: „Am înţeles că executarea cadastrului se va realiza pe cheltuiala statului, dar prima intabulare va cădea în sarcina proprietarului. Există posibilitatea ca cel care a dat în arendă pământul să nu aibă resurse financiare pentru a realiza intabularea şi atunci devine sarcina arendaşului. Ceea ce înseamnă că intervin nişte costuri suplimentare pe care nu ni le vom putea permite“.

A doua problema dezbatura in cadrul sedintei a fost a platii pe suprafete. Conforma acestei decizii anuntate de Ministerul Agriculturii inca din 2014, vor creste subventiile pentru fermierii ce au terenuri cu suprafete cuprinse intre 5-30 de ha, aceasta decizie este insa contestata de marii fermieri, care cred ca masura va duce la faramitarea terenurilor. Inginerul Mocanu a mai precizat in sustinerea marilor cultivatori de pamant ca: „Această mărire de subvenţie se referă în principal la fermierii din zona de câmpie, ori eu nu înţeleg cum poţi sprijini un fermier din zona de câmpie care are, să zicem, 30 ha când el din această suprafaţă nu poate trăi. Soluţia pe care o văd eu este aceea că ar trebui să aibă minimum 60 ha ca să-şi poată întreţine corespunzător familia“.

O alta problema discutata in sedinta Asociaţiei Producătorilor de Cereale şi Plante Tehnice a fost cea a platătii pentru înverzire, care se acorda fermierilor eligibili, dar despre care membrii asociatiei nu are prea multe informatii, dupa cum a declarat presedintele APCPT Prahova: „Cerinţa Comunităţii Europene privind plata pentru înverzire condiţionează 30% din subvenţia pe suprafaţă, dar nici până la această oră nu ştim cum vom face declaraţiile, cu ce putem cultiva această suprafaţă de 5%. Totul este într-o ceaţă, mai ales că se întârzie cu precizările vis-a-vis de acest aspect“.

Asociația Patronală Română din Industria Laptelui cere TVA de 9% pentru lapte
Calitatea produselor agro-alimentare va fi certificata de Ministrul Agriculturii

About Natalia p

Check Also

PROGRAMUL OPERATIONAL PENTRU PESCUIT SI AFACERI MARITIME (2014-2020). Masura II.2: Investitii productive in acvacultura

Masura II. 2 a Programului Operational Pentru Pescuit si Afaceri Maritime (POPPAM) 2014-2020 are ca …

One comment

  1. Servicii de cadastru si intabulare in conditii avantajoase pentru proprietary
    http://www.geoagricadastru.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit