Intarcarea mieilor

Procesul se intarcare a mieilor se poate face atunci cand dezvoltarea puilor nu va mai fi influentata in niciun fel de consumumul exclusiv de furaje.  Stabilirea momentului optim pentru intarcare se va face dupa ce se analizeaza mai multe elemente: scopul cresterii, rasa, individualitatea, sistemul de exploatre al oilor.  In functie de acesti factori la noi se practica patru metode de intarcare a puilor de oi: foarte precoce,precoce, timpurie si tardiva.
Intarcarea foarte precoce a mieilor, are ca avantaj cresterea foarte rapida a animalelor. Animalele vor fi obisnuite foarte timpuriu cu consumul de furaje, in lipsa mamelor. Pentru mieii intarcati foarte precoce, medicii veterinari recomanda aportul de vitamina A si Vitamina D3, dar si de antibiotice cu spectru larg de actiune pentru a se spori astfel rezistenta organismelor la hrana solida. Acest tip de intarcare se poate realiza inca din primele zile ale mielului. In aceste conditii animalele vor asimila hrana solida mai repede si la 30 de zile vor avea o masa de 11-13kg.
Intarcarea preoce se poate realiza cand mielul are 10-12 zile.  Are la baza aceiasi crestere artificiala, ca si la intarcarea foarte precoce. In general mieii astfel crescuti sunt destinati sacrificarii.
Intarcarea timpurie a mieilor se face cand animalele au atins varsta de 30-35 de zile, si greutatea se 11-13 kg. Acesta face parte dintr-un proces de crestere semi-inteniv a animalelor.  In aceeste conditii oile au o capacitate ridicata de a produce lapte, iar mieii sunt obisnuiti singuri sa consume furaje. Proteinele din lapte combinate cu fanul de buna calitate fac ca mieii sa isi dezvolte singuri un sistem imunitar bun, deci nu sunt necesare aporturile de vitamine si antibiotice.
Intarcarea tardiva sau traditionala este cea mai utilizata metoda de intarcare de la noi din tara. Mieii astfel intarcati sunt despartiti de mame in serii la un inteval de aproximativ 15 zile.
Aceasta metoda se aplica progresiv in trei- patru zile si consta in reducerea meselor de lapte, prin separarea mieilor de mame pe durata noptii, apoi si pe durata zilei. Oile incep sa fie mulse intai seara, apoi si dimineata, pentru a se elimina astfel stresul intarcarii. Mieii astfel intarcati sunt de obicei destinati reporducerii, vanzarii sau ingrasarii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *