Home / Legume / Intretinerea culturii de rosii prunisoare

Intretinerea culturii de rosii prunisoare

Rosiile prunisoare sunt ideale pentru a fi consumate in salate, sosuri sau deshidratate. Plantele sunt viguroase, rezistene la boli si au fructe carnoase, dulci si gustoase.
Pentru ca sunt mari iubitoare de caldura si de soare, pot fi semanate din luna martie in solar sau minisera. Se pot utiliza banuti de turba sau tavite de isamantare, pentru obtinerea rasadurilor. Daca temperatura este optima in 7-10 zile semintele incep sa rasara.  Inainte de plantare, rasadurile trebuie aclimatizate. Plantarea se face manual cand temperatura se mentine constanta, peste 12 grade celsius. Distantele de plantare sunt de 70-80 cm intre randuri si 25-30 cm intre plante. Dupa plantare se va efectua udarea fiecarui rasad cu aproximativ un litru de apa. La  zece zile dupa plantare se vor  inlocui golurile. Solul trebuie mentinut afanat si curatat de buruieni prin prin prasile repetate. Prima curatare se face la doua saptamani dupa plantarea rasadurilor, apoi se repeta constant in funtie de gradul de imburuienare a culturii.  O lucrare de intretinere ce tebuie efectuata este fertilizarea faziala, care se face in doua etape: la legarea fructelor in prima inflorescenta si la a doua inflorescenta. Pentru a se asigura umiditatea constanta a solului, trebuie facute lucrari de irigare, numarul udarilor difera in functie de valoarea precipitatiilor. Combaterea daunatorilor la cultura de rosii prunisoara se realizeaza prin aplicarea corecta a masurilor de igiena si prin tratamente cu substante chimice. Plantele trebuie sustinute pe spaliere cu sfoara,  la aproximativ 20 de zile de la plantare. Alte lucrari de intretinere a culturii de rosii prunisoare care trebuie efectuate sunt: copilitul radical, cand copilii au cel mult cinci centimetrii lungime; defolierea, care se face repetat; tratarea plantelor cu procaina, pentru sporuri de productie; se iau masuri de stimulare a polenizarii. Recoltarea fructelor se face manual, zilnic sau la doua-trei zile.
Pentru recolte de rosii prunisoare mari se pot utiliza seminte de soiurile amelioate si rezistente la boli si daunatori ca: Brione F1 hybrid, Colibri F1, KILATES F1, Incas F1, Corleone F1 sau Lucinda F1.

Irigarea, fertilizare si combaterea daunatorilor la culturile de tomate
Ardei Kapia, seminte

About Natalia p

Check Also

ceapa

Ceapa, proprietati, beneficii, mod de utilizare, contraindicatii

Ceapa (Allium cepa) este o planta erbacee, bienala, cultivata, originara din Asia Centrala. Este una …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit