Home / Stiri / Irigarea corecta a culturilor de capsuni

Irigarea corecta a culturilor de capsuni

Irigarea este un procedeu farte important in dezvoltarea plantelor si crestera productivitatii, iar in cazul capsunilor, necersarul acestora de apa este foarte ridicat.
Aceste plante au nevoie de cantitati diferite de apa, in functie de etapele de dezvoltare, spre exemplu necesarul de apa este mult mai ridicat primavera, in timpul infloririi si a dezvoltarii fructelor, ca si in timpul toamnei, in perioada diferentierii mugurilor, ce va avea impact in cultura din anul urmator.
O cantitate de apa insuficienta in sol va duce la distrugerea florilor si reducerea numarului de fructe atat cantitativ cat si calitativ. Nici o irigare in exces a plantelor nu este benefica, intrucat poate duce la imbolnavirea frunzelor, plantele sunt atacate de Botrytis cinerea, si la moarte acestora.
Pentru a obtine productii optime de capsuni este recomandat instalarea de sisteme de irigare a plantelor, astfel putand fi evitate perioadele de seceta din timpul primaverii si verii care duc recolte slabe cantitativ si calitativ sau chiar compromise.
Capsunul necesita udare zilnica chiar din momentul plantarii stolonilor ,pentru a se asigura buna inradacinare a acestora, apoi frecventa irigarilor se va face in functie de volumul si densitatea precipitatiilor, si bineinteles de stadiul de dezvoltare a plantei.
Ca metode de irigare a capsunului se pot realize: udarea prin brazed, udarea prin aspersiune si udarea prin picurare.
Irigarea printre brazde a capsunului, consta in distribuirea unor cantitati de apa printre randurile de capsuni cultivate. Pentru a se putea utilize acest tip de irigare, terenul trebuie sa fie nivelat iar brazdele, sa aiba adancime uniforma, pentru optimizarea recoltei nu se recomanda randuri mai lungi de 50-70m.
Udarea prin aspersiune a capsunului, presupune distribuirea apei sub forma de ploaie, datorita instalatiilor de aspersiune acest tip de irigare a capsunului poate fi folosit pe orice fel de terenuri, inclusive pe terenurile aflate in panta. La acest tip de irigare este recommandata utilizarea echipamentelor ce distribuie apa sub forma de picaturi mici, pentru a se evita compactarea solului.
Udarea prin picurare, consta irigarea raandurilor de plante, printr-un sistem de conducte din plastic, asezate de obicei pe sol, sau foarte aproape de acesta, conductele sunt prevazute cu picuratoare, exterioare sau ingropate, apa fiind distribuita in jurul picuratorului, suprafetele udate sunt determinate de cantitatea de apa distribuita si de durata procesului de irigare.
In conditiile folostirii sistemelor de irigare pentru capsuni, producatorii obtin o calitate foarte buna a fructelor dar si o canitate mult mai mare, de aceea cu o valorificare optima a productiei reusesc sa isi amortizeze mult mai repede investitiile.

Plantatiile de catina din Romania in continua expansiune
Utilizarea corecta a semintelor tratate cu insecto-fungice

About Natalia p

Check Also

PROGRAMUL OPERATIONAL PENTRU PESCUIT SI AFACERI MARITIME (2014-2020). Masura II.2: Investitii productive in acvacultura

Masura II. 2 a Programului Operational Pentru Pescuit si Afaceri Maritime (POPPAM) 2014-2020 are ca …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit