Home / Legume / Irigarea, fertilizare si combaterea daunatorilor la culturile de tomate

Irigarea, fertilizare si combaterea daunatorilor la culturile de tomate

Pentru a obtine o recolta mare si sanatoasa de tomate trebuie avuta in vedere intocmirea riguroasa si eficienta a unui program de fertilizare, irigare si combatere a daunatorilor. Specialistii recomanda sa se tina seama de rezultatele obtinute in urma analizelor de sol care sunt relevante pentru aprovizionarea de substante nutritive ca: N, P, K, Ca, Mg, Fe, B, Cu, Zn, Mn, Mo dar si de anotimpul in care se infiinteaza cultura.
Ca fertilizare a baza se administreaza, inainte de arat sau sapat, gunoi de grajd descompus de origine bovina sau ovina in doze de 60-80 tone/ha, la acesta se adauga amelioratorul natural de sol DOLOMITA, care are efecte benefic asupra caliatii pamantului pe termen lung. Aplicarea ingrasamintelor in fertilizarea faziala se face astfel:  aplicare radiculara, la sol imperuna cu apa de irigare sau aplicare prin stropire impreuna cu alte pesticide.
In timpul dezvoltarii plantelor trebuie sa se tina cont de fazele fenologice de dezvoltare (înflorire etapa I – înflorire etapa III, dezvoltare vegetativa intensă,  s.a) si de revenirea plantelor în urma unor stresuri suferite (transplantare, salinitate, frig, secetă, căldură, umiditate excesivă, atac de boli).
Un alt factor care influenteaza direct calitatea fructelor de tomata este irigrea. Iata cateva reguli de care trebuie sa se tina seama la cultura de tomate in solarii si sere: se recomanda irigarea prin picurare, instalatiile trebuie sa asigure un debit de 1,6 – 2,5 L/h/picurator la o presiune a apei de 0,5 – 1 atm, picuratori trebuie situati la distante de 20 – 30 cm. Irigarea se face dimineata devreme, in apa se introduc substante pentru fertilizare, pe principiul “putin si des”.
Specialistii agronomi recomanda masurile de prevenire a bolilor si daunatorilor, intrucat combaterea acestora este mai costisitoare. Se recomanda aplicarea preventiva a fungicidelor si pesticidelor.

Boli la ardei
Intretinerea culturii de rosii prunisoare

About Natalia p

Check Also

ceapa

Ceapa, proprietati, beneficii, mod de utilizare, contraindicatii

Ceapa (Allium cepa) este o planta erbacee, bienala, cultivata, originara din Asia Centrala. Este una …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit