Home / Stiri / La Bacau a fost discutata problema plantelor modificate genetic

La Bacau a fost discutata problema plantelor modificate genetic

Presedintele Comisiei de agricultură, Nini Sapunaru, a fost invitat de compania Timac Agro la o dezbatere cu privire la problema culturilor de plante modificate genetic. Oamenii  de afaceri au analizat situatia din tara noastra, fermierii nostii nu pot cultiva soia modificată genetic dar sectorul zootehnic folosește șrot de soia modificată genetic pe care îl importă din Argentina si Brazilia.
Din spusele lui Nini Sapunaru reiese:”Provocarea maximă pentru România este aceea de a ne decide dacă vom cultiva sau nu plante modificate genetic. În afară de noi și Franța, alte țări din UE nu au condiții pentru această cultură. Ca să fiu exact, aș spune că România este singura țară europeană care poate cultiva cu succes soia modificată genetic. Avem cam 3,8 milioane de hectare ce pot fi cultivate cu soia. Dacă facem rotația culturilor, ar fi 600-700 mii de hectare pe an cu producții bune, cu peste 200 kg de azotat economisit (prin fixarea lui în sol), deci 5 milioane de lei, înmulțite cu 600.000 de hectare și cu o producție medie de 3-3,5 tone la hectar, vedem că această cultură poate însemna un important procent din PIB.”
Acesta atrage atentia asupra efectelor intrarii in vigoare a Acordului de liber schimb, si aminteste de perioada in care  Romania importa pulpe de pui aproape expirata din SUA: “Erau trimise în România pentru că la ei era prea scump să le facă făină, iar în SUA, pulpele de pui sunt produs secundar, nu se mănâncă, așa că au preț de dumping. Sunt convins că acest produs va invada România, iar fermierii români din zootehnie nu vor putea concura dacă nu vor fi lăsați să își cultive singuri furajele, în loc să fie obligați să le importe. Nu vom putea concura cu ei, mai ales că noi hrănim păsările cu soia modificată genetic adusă tot de pe continentul american, deci avem costuri mai mari de producție.”

Deputatii PNL doresc hypermarketuri inchise duminica
Consiliul Concurentei va monitoriza pretul produselor alimentare

About Natalia p

Check Also

PROGRAMUL OPERATIONAL PENTRU PESCUIT SI AFACERI MARITIME (2014-2020). Masura II.2: Investitii productive in acvacultura

Masura II. 2 a Programului Operational Pentru Pescuit si Afaceri Maritime (POPPAM) 2014-2020 are ca …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit