Home / Stiri / Laurentiu Baciu, presedintele LAPAR, atrage atentia asupra suprafetelor agricole detinute de straini

Laurentiu Baciu, presedintele LAPAR, atrage atentia asupra suprafetelor agricole detinute de straini

In cadrul unei conferinte organizare de Business Mark, presedintele LAPAR Laurentiu Baciu a atras atentia asupra legislatiei deficitare si a faptului ca suprafete de teren intinse sunt detinute de straini. Acesta a mai precizat ca tara noastra nu castiga din faptul ca terenurile sunt exploatate de societatile din strainatate.

Laurentiu Baciu a declarat: “Situatia e alarmanta. Noi nu ne dam seama acum. Din cauza legii, care trebuie rediscutata, si am solicitat asta ministerului, peste 35-40 % din suprafata agricola a Romaniei este in prezent detinuta de straini. Daca ne uitam la bilanturile celor care cumpara sau exploateaza teren in Romania, acesta e 0 sau aproape de 0. Noi mergem pe ideea ca nu fug cu terenul de aici. Asa, nu il iau cu ei, dar iau ceea ce cultiva pe el. Romania nu profita cu nimic din aceste tranzactii”.

Potrivit unui studiu realizat de Transnational Institute pentru Comisia de Agricultura din cadrul Comisiei Europene, aproximativ 40 % din suprafata arabila din Romania se afla in proprietatea unor persoane fizice strainte.

Omul de afaceri grec Jean Valvis, a declarat ca investitorii straini aduc doar beneficii satului roman: „Terenul si banca sunt niste elemente sistemice ale societatii noastre. Nu stiu o tara democratica in care bancile sa nu fie sanatoase iar populatia fericita. Eu sincer ma bucur ca vin italienii la Timisoara si cumpara cu 7.000 de euro hectarul. Altfel, s-ar fi platit in continuare 2-3.000 de euro pe hectar. Aceasta concurenta este in beneficiul proprietarilor de pamant din Romania. Nu cred ca isi au rost discursurile nationaliste, suntem toti parte a Europei”.

terenuri agricole investitori straini

Numarul fabricilor de lapte in scadere
Submasura 4.1- Investitii in exploatatii agricole. PNDR 2014-2020

About Natalia p

Check Also

PROGRAMUL OPERATIONAL PENTRU PESCUIT SI AFACERI MARITIME (2014-2020). Masura II.2: Investitii productive in acvacultura

Masura II. 2 a Programului Operational Pentru Pescuit si Afaceri Maritime (POPPAM) 2014-2020 are ca …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit