Lemnul-dulce, proprietati, beneficii, mod de utilizare, contraindicatii

Lemnul-dulce sau raculet (Glycrrhiza glabra) este o planta perena, erbacee, sub forma de semi-arbust. Lemnul-dulce face parte din familia Fabaceae si este intalnit din Sudul Europei, Europa Centrala si Asia: China, India. Planta este folosita din cele mai vechi timpuri pentru proprietatile sale tamaduitoare. In popor, lemnul-dulce mai este numit si iarba dulce, radacina dulce, unghia gaii, iarba lui Daraboi. Lemnul-dulce creste in flora spontana prin albiile secate ale raurilor, in luminisuri si prin zone joase, necultivate, unde formeaza o tufa bogata, cu flori liliachii. Prefera pamanturile nisipoase. In unele zone din Dobrogea este si cultivat. De la lemnul-dulce se folosesc in scopuri medicinale radacinile si rizoamele, numai daca planta a implinit 3-4 ani. Acestea sunt recoltate in lunile martie-aprilie-inceputul lui mai si septembrie-octombrie. Gustul lor e dulce- amarui si au fost utilizate din cele mai vechi timpuri ca mirodenii in prepararea dulciurilor, tutunului si a bauturilor alcoolice.

 

Lemn-dulce: caracteristici generale.

Lemnul–dulce are o radacina rizomatoasa, fusiforma, ramificata, adanc infipta in pamant, de culoare galbena in interior, cu gust dulce si cu o coaja maronie pe exterior. Tulpinile aeriene sunt lungi pana la 1 m. Frunzele sunt compuse, alterne, lipicioase, avand intre 7-15 cm lungime, alcatuite din 4-8 perechi de foliole lungi, ascutite la varf, asemanatoare frunzelor de salcam. Florile sunt mici, albastre-liliachii, grupate in inflorescente bogate (raceme alungite). Infloreste in lunile iunie-iulie. Fructele sunt sub forma de ciorchini de pastai turtite, spinos-paroase, de 2-3 cm lungime, de culoare maronie-roscata, avand in interior mai multe seminte rotunde.

Radacinile din lemn-dulce contin saponite triterpinice-glicirizina, acid gliciretic, acid glabric, flavonoizi, zaharoza, glucoza, fructoza, lipide, amidon, albumina, saruri minerale, complexul de vitamine B. Glicirizina, pe langa faptul ca este un produs natural, este de 30 de ori mai dulce decat zaharul si poate fi utilizata cu succes ca inlocuitor al acestuia de catre bolnavii de diabet.

Lemnul-dulce are actiuni antiinflamatoare cortizonice (util in lupusul eritematos), antispastice, antialgice, diuretice, estrogene, anorexogene, fiind frecvent folosit in tratamente curative pentru gastrite, ulcere, duodenite, bronsite, herpes, pentru stoparea evolutiei hepatitelor virale.

Lemn-dulce: proprietati si beneficii

  1. Preparatele din radacini de lemn-dulce au efecte expectorante, fiind utile in raceli, bronsite, traheite, tuse productiva, astm. Saponinele pe care le contine planta decongestioneaza tractul respirator, fluidizeaza secretiile si il curata. Au si efecte febrifuge, fiind utile in gripe si raceli.
  2. Actiunea antispasmodica il face eficient in laringite, tuse, reducand durerile. Este un remediu si in tratarea alergiilor pentru ca stimuleaza secretia de cortizon natural ce are rol antialergic si antiinflamator.
  3. Produsii activi continuti de lemnul-dulce au actiune laxativa si purgativa, dupa doza indicata.
  4. Prin actiunea anorexigena, preparatele din lemn-dulce reduc pofta de mancare si sunt utile in tratarea obezitatii.
  5. Continutul de glicirizina are activitate similara cu cea a hidrocortizonului secretat de glandele suprarenale si are actiune antiinflamatoare si antialerga. Este utilizat in poliartrita reumatoida, in boala Addison si atenueaza tulburarile de menopauza sau amenoree. Maceratul din lemn-dulce e administrat ca antidismenoreic, aproximativ cate o cana de 200 ml/zi si stimuleaza reaparitia ciclurilor menstruale. Produsii activi continuti din lemn-dulce sunt benefici si in tratarea osteoporozei. In fixarea calciului si mentinerea densitatii osoase foarte eficienta este tinctura de lemn-dulce.

6.Radacinile crude sau dezhidratate sunt folosite de multe popoare fiind mestecate pentru a improspata respiratia si a curata dantura, ele se mai folosesc in stomatite si afte.

  1. Este util in tratarea sindromului ovarelor polichistice, inlaturand infertilitatea. Tratamentul se face cu cate 4-6 capsule /zi, timp de o luna, apoi se respecta pauza de o luna.
  2. Continutul de acid gliciretic din lemn-dulce are efect antiinflamator si antibacterian, fiind benefic in tratarea tetanosului sau in anihilarea efectului stricninei.

Lemn-dulce: mod de utilizare

1.Infuzie din radacini taiate bucati se prepara din ½ lingurita de radacina la o cana de apa clocotita. In amestec in cantitati egale cu musetelul se foloseste infuzia obtinuta pentru taratrea ulcerului gastric. Infuzia se face dintr-o lingura de amestec la o cana de apa clocotita, se lasa la infuzat 15 minute, apoi se filtreaza si se bea in timpul unei zile, impartit in mai multe reprize. Daca se spala capul si se lasa parul sa se inmoaie un sfert de ora cu infuzie de radacina de lemn-dulce, se inlatura iritatiile pielii capului cat si efectele de descuamare prin matreata.

2.Pulberea din radacini de lemn-dulce macinate fin se administreaza de 1-3 ori/zi cate 1 varf de cutit, respectiv 1-3 g/zi in cure de 12 zile. Este eficienta in tratarea constipatiei. In scopuri gastronomice se foloseste la preparatele afumate in ameliorarea gustului acestora.

3.Macerat la rece din radacini de lemn-dulce se obtine din jumatate de lingurita de radacina maruntita la 250 ml de apa, lasate la macerat timp de 8 ore sau lasate peste noapte pana dimineata. Dupa ce s-a strecurat maceratul, din radacini se mai poate obtine o infuzie prin adaugarea unei cani de apa clocotita. Se filtreaza dupa racire si se foloseste in combinatie cu maceratul.

  1. Tinctura din lemn-dulce se obtine din 10 linguri de radacina de lemn–dulce maruntita+ ½ litri de alcool de 70 de grade. Se pastreaza in borcan inchis ermetic timp de 2 saptamani, apoi se filtreaza. Tinctura este folosita intr-o cura de o luna, urmata de o luna pauza. Se administreaza cate 20-40 de picaturi de 3 ori/zi, dizolvate in 150 ml de apa, de 3 ori/zi. Este folosita in ulcere gastrice si duodenale, poliartrita reumatoida, infectii bucale, boala Addison, tulburari de menopauza, bronsite, tuse. Produsul poate fi folosit in tot timpul anului, gasindu-se si in farmacii. Nu este indicat in bolile hepatice datorita cantitatii de alcool, dar poate fi inlocuit cu extractul de lemn-dulce.
  2. Extractul de lemn-dulce se obtine prin evaporarea completa a alcoolului prin fierberea tincturii pe baie marina pana se obtine o pulbere fina, care este foarte dulce si e de 10 ori mai concentrata decat pulberea din radacina. Are avantajul ca produsii activi continuti se asimileaza mai usor. Extractul de lemn-dulce este cel mai des utilizat in scopuri terapeutice.
  3. In comert se gasesc capsule cu pulbere de radacina de lemn-dulce utilizate in scopul cresterii imunitatii, a rezistentei fata de infectiile virale si micotice, infectii acute ale cailor respiratorii, pentru cicatrizarea leziunilor provocate de ulcerele gastrice si duodenale. Lemnul-dulce reduce inflamatiile si stimuleaza protectia mucoasei gastrice prin cresterea cantitatii de mucus secretat.
  4. Cataplasma cu lemn-dulce se face din pulbere de radacina in amestec cu putina apa calduta. Pasta se pune in tifon si se aplica in tratarea durerilor reumatice.
  5. Tarile nordice folosesc radacinile de lemn-dulce in prepararea dropsurilor si a dulciurilor care au o culoare neagra, cu o aroma puternica, specifica.

Lemn-dulce: contraindicatii si reactii adverse

Tratamentul cu lemn–dulce se poate face timp de cel mult 4-6 saptamani. In toata aceasta perioada se pastreaza o dieta hiposodica. Este interzis gravidelor deoarece este un tratament puternic si poate provoca pierderea sarcinii.

Nu se depaseste doza zilnica de 12 g de pulbere/zi, iar cura in cazul dozelor mari dureaza 3 saptamani cu 3 saptamani pauza. Este necesar sa se consulte etichetele bauturilor sau ale dulciurilor ce se consuma in timpul unei cure cu lemn-dulce deoarece produsul se poate regasi in reteta acestor produse, urmarindu-se sa nu se depaseasca doza.

Consumul de lemn-dulce este interzis in perioada sarcinii, persoanelor care sufera de hipertensiune, boli renale sau de boli ce impiedica eliminarea sarurilor din organism. Produsii activi continuti de aceasta planta cresc presiunea sanguina si scad nivelul de potasiu in corp. Bolnavii cu probleme cardiace vor lua suplimente pe baza de potasiu.

 

Este strict interzisa copierea, reproducerea si/sau utilizarea in orice alt mod a Continutului si a oricarei parti din acesta fara permisiunea in scris a  www.agropost.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *