Leurda, proprietati, beneficii, mod de utilizare, contraindicatii

Leurda sau usturoiul salbatic (Allium ursinum) este o planta erbacee, iubitoare de umbra si umezeala din tufisurile si padurile de foioase cu soluri usor acide si bogate in humus. Planta seamana cu lacramioara de padure, dar se recunoaste prin mirosul de usturoi pe care-l raspandeste. In popor mai este numita si usturoiul salbatic, ai de padure, ai ciorasc, aiurda, ainti, leoarda, alin de iunie, ceapa vrajitoarelor. Dacii foloseau leurda in tratarea rinichilor, ca depurativ, iar romanii pentru detoxifierea organismului. Gustul leurdei este specific, usor mai delicat decat al usturoiului. Leurda este foarte sanatoasa, aduce corpului beneficii mai mari decat usturoiul, fiind mai bogata in substante active. Ursul, imediat ce iese din barlog, consuma aceasta planta pentru a se revigora dupa perioada de hibernare. Si mistretii consuma leurda. De la leurda folosim frunzele si bulbul.

Leurda: caracteristici generale

Leurda are radacina firoasa. Frunzele sunt ovale, lung petiolate, lanceolate, cu limbul de un verde intens, lucios, cu nervuri paralele, lungi de 10-15 cm. Tulpina subpamanteana este sub forma de bulb ingust si mic din care pornesc mai intai cele doua frunze lung petiolate, apoi se dezvolta tulpina florifera, inalta de 30-50 cm. Florile albe si mici sunt grupate in inflorescenta umbelifera. Inflorirea are loc in lunile mai-iunie. Recoltarea frunzelor se face pana ce planta infloreste, incepand cu luna martie. Bulbii se culeg spre sfarsitul toamnei, in lunile august-octombrie. Leurda este un vestitor al primaverii si apare imediat dupa ghiocei.

Leurda contine saruri minerale de calciu, fier, fosfor, sodiu, cupru, alicina- un fel de antibiotic natural, vitaminele A, C, levuloza, ulei eteric, fibre alimentare ce absorb colesterolul si intervin in asimilarea grasimilor. Ca si usturoiul, leurda contine sulfura de metil alil, cea care-i da mirosul neplacut si nu se metabolizeaza in corpul nostru, fiind eliminata prin respiratie si transpiratie.

Leurda: proprietati si beneficii

  1. Are rol de purificare a organismului prin faptul ca detoxifica ficatul si curata sangele de toxinele acumulate in timpul iernii, fortificand organismul. Cura cu salata de leurda, timp de 3-4 saptamani, ajuta la detoxifierea organismului.
  2. Reduce tensiunea arteriala si ajuta la prevenirea accidentelor vasculare prin combaterea trombozei si a tromboflebitei. Produsii activi din leurda au rol terapeutic in scaderea rigiditatii arterelor, in combaterea aterosclerozei coronaniene, reglarea batailor inimii, tonifierea muschiului inimii, mentinerea elasticitatii vaselor sanguine. Alicina continuta in leurda are rolul de a subtia peretii vaselor sanguine marind astfel volumul de sange ce circula prin artere si arteriole, reducand valorile trigliceridelor si ale colesterolului. Este buna si in profilaxia varicelor si a hemoroizilor.
  3. Ajuta in profilaxia bolilor gastrointestinale. Leurda este un bun remediu in distrugerea viermilor intestinali, in diaree cronica, balonari, dizinterie, colici. Substantele active din leurda refac flora intestinala si inhiba parazitii intestinali, ajutand la eliminarea lor.
  4. Previne guta, curata rinichii si vezica urinara, stimuleaza urinarea si, implicit, eliminarea acidului uric. Se fac cure cu tinctura de leurda de cate 30 de zile, urmate de 12 zile de pauza. In afectiunile vezicii urinare se pot aplica in zona vezicii urinare comprese cu frunze crude, zdrobite. Se lasa cate 4 ore/zi ca sa actioneze, apoi se indeparteaza.
  5. Intareste imunitatea corpului, combate starile de anxietate, de depresie, ameteli matinale, insomniile. Continutul de antiseptice, antibacteriene, antivirale fortifica si tonifica sistemul nervos al organismului. Incetineste procesul de imbatranire prin neutralizarea radicalilor liberi din corp. Leurda este folosita la vinderea micozelor de la unghii (se aplica comprese timp de 3-4 ore cu tinctura de leurda) si a celor vaginale (2 linguri de tinctura la o jumatate de cana de apa fiarta, lasata in conditii sterile pana devine calduta, pentru spalari vaginale) .
  6. Scade nivelul colesterolului prin continutul sau de adenozina care ajuta la fluidificarea sangelui, dizolvarea placilor de colesterol si cresterea fluxului de sange.
  7. Leurda este folosita in afectiunile aparatului respirator: bronsite, gripe, raceli, astm si astm alergic, tuberculoza pulmonara, pleurezie. Leurda este bogata in alicina, care are proprietati antivirale. Produsii activi continuti usureaza respiratia si ajuta la eliminarea secretiilor mucoaselor.
  8. Ajuta in combaterea celulelor cancerigene prin compusii antitumorali pe baza de sulf: alcina si ajoena. Seleniul continut de planta este si el benefic in reducerea celulelor cancerigene.
  9. Leurda imbunatateste memoria si poate fi benefica pentru bolnavii cu pierderi severe de memorie.

Leurda: mod de utilizare

  1. Se utilizeaza in stare cruda, adaugandu-se in salate, in toate tipurile de mancare, asemanator patrunjelului. Salata se consuma inainte de masa. Frunzele pot fi uscate si macinate fin, apoi presarate ca un condiment sau folosite in ornarea meniurilor.
  2. Sucul de leurda obtinut din frunze sau bulbi tocati marunt este folosit in combaterea reumatismului degenerativ. Cand se mixeaza, se poate adauga un pahar de apa la o legatura de frunze de leurda. Se consuma prospat obtinut, in cure de cate 2 pahare /zi, timp de 3 saptamani. Sucul de leurda are un puternic efect antitoxic, este benefic in ameliorarea durerilor reumatismale, mastita, noduli la san.

3.Tinctura de leurda se obtine din 100 g frunze sau bulbi maruntiti, peste care se adauga 350 ml de alcool de 40 grade. Se inchide ermetic recipientul si se lasa la macerat 2 saptamani la soare, apoi se strecoara. Se pastreaza in sticlute inchise la culoare, in loc intunecos si rece. Se administreaza zilnic cate 10-15 picaturi de 3-4 ori pe zi. Picaturile se dizolva in apa sau ceai. Cura dureaza 1-3 luni. Tinctura de leurda imbunatateste memoria, combate lapsusurile.

  1. Infuzia de leurda se obtine din 2 lingurite de frunze tocate peste care se toarna 1 cana de apa clocotita. Se administreaza 1-2 cani pe zi. Curele dureaza 1-3 luni, se face o luna pauza si se repeta.
  2. Vinul de leurda se face dintr-un pumn de frunze proaspete, tocate sau un pumn de bulbi maruntiti care se fierb in 500 ml vin alb. Dupa 2-3 clocote, se lasa la infuzat timp de 10 minute. Daca se doreste mai dulce, se poate indulci cu miere. Se strecoara si se bea cate 1 paharel dimineata timp de 2 saptamani. Vinul de leurda este folosit in combaterea tusei, insuficientei respiratorii si a tuberculozei.
  3. Uleiul de leurda se obtine prin amestecarea a 200 g de frunze de leurda tocate + 500 ml de ulei de masline. Se lasa la macerat la soare, apoi se strecoara si se pastreaza intr-un loc intunecos si rece.
  4. Cataplasmele cu leurda proaspata zdrobita se aplica deasupra furunculilor, ranilor cronice.

Florile de leurda  pot fi amplasate in spatiile putin mai umbroase si umede prin spatiile verzi din gradini si parcuri. Leurda este una dintre speciile melifere din flora spontana. Fructele verzi de leurda se recolteaza inainte de a ajunge la maturitate si se conserva in otet cu sare,asemena caperelor.

Leurda:contraindicatii si reactii adverse. Consumul de leurda este contraindicat mamelor care alapteaza deoarece modifica gustul laptelui matern si provoaca sugarului colici.

Administrarea leurdei se face cu prudenta, prin doze mici la inceput, atunci cand bolnavul sufera de gastrita hipoacida, dispepsii, colite. In caz de balonari, stari de greata, tulburari digestive, cura se intrerupe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *