Home / Legume / Lintea, proprietati benefice asupra sanatatii. Cultura ecologica de linte

Lintea, proprietati benefice asupra sanatatii. Cultura ecologica de linte

Lintea Lens culinaris, este o planta anuala leguminoasa, scunda cu frunze  paripenat-compuse ce are seminte comestibile. Fructele plantei sunt pastai, asemena fructelor de mazare si fasole. Exista mai multe varietati de linte, semintele difera prin culoare, dimensiuni  si proprietati nutritive (canitatea de fibre). Semintele de linte pot avea culoare portocaliu, verde, maro si sunt foarte bogate in fibre, minerale (calciu, fosfor, fier) si vitamine. Boabele de linte au continut foarte ridicat de vitamine din grupul B: B1, B2, B3, B5, B6 si B9 (acid folic).

Consumul de linte ajuta la reglarea colesterolului din sange si contribuie la prevenirea bolilor cardio-vasculare. Previne constipatia prin usurarea tranzitului intestinal si este esentiala pentru transportul oxigenului la nivel celular.

Cultura ecologica de linte

Planta de linte nu este pretentioasa fata de caldura, dar prezinta sensibilitate crescuta fata de conditiile de umiditate, nu se dezvolta corespunzator in lipsa apei. Conditiile climatice si pedologice ideale pentru dezvoltarea culturii de linte se intrunesc in centrul si nordul Moldovei, in Tara Barsei si Campia Vinga si in zonele limitrofe acestor regiuni.

Plantele premergatoare culturii de linte sunt  prasitoarele si cerealele paioase. Nu trebuie cultivata dupa linte, mazare, fasole.

Lucrarile solului trebuie efectuate cu mare atentie, terenul trebuie foarte bine curatat, arat si maruntit. Aratura trebuie realizata in profunzime, bulgarii maruntiti si distruse buruienile ce apar. De-a lungul perioadei de vegetatie trebuie sa se pastreze un grad cat mai scazut de imburuienare.

Samanta destinata infiintarii culturii trebuie sa prezinte puritate de peste 97%, si sa provina din cultura atestata ecologic. Semanatul se realizeaza primavara devreme, densitatea recomandata este de 200-220 seminte germinabile pe metru patrat. Distanta intre randuri recomandata este de 13-15 cm. Adancimea optima de semanat pentru linte este de 2-3 cm.

Lucrarile de intretinere a culturii constau in tavalaugit dupa rasarire, plivit biologic si udari repetate in perioada de fructificare.

Recoltarea se efectueaza in valuri, pentru ca pastaile ajung la maturitate pe rand, in ordinea in care a avut loc infloritul. Se relizeaza de la baza spre partea superioara, de preferat pe timp frumos, ca pastaile sa nu fie expuse prea mult timp la soare.

planta de linte, proprietati tulpina, flori

Cultura tomatelor, procese tehnologice ce trebuie urmate pentru a obtine o recolta de cea mai buna calitate
Boli la varza - II

About Natalia p

Check Also

Seminte profesionale ardei Kapia

Dinamica F1 RZ Ardei Kapia cu fructe foarte mari. Planta are creștere puternică dar compactă, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit