Home / Pomi fructiferi / Livada de piersici, profit asigurat

Livada de piersici, profit asigurat

Fructele de piersic aduc profit, deci daca doriti sa incepeti o afacere cu pomi fructiferi aceste fructe sunt foarte usor de valorificat. Piersicile au importanta economica deosebita si sunt foarte cautate pentru gustul dulce si aromat, continutul caloric redus si cantitatea mare de vitamine si minerale.

Pentru a infinta o livada de piersici aveti nevoie de teren (inchiriat sau cumparat), pe acesta trebuie instalat sistem de irigare, material saditor. Este bine sa stiti ca piersicii cresc si se dezvolta foarte bine in solul nisipos, bine drenat  cu pH optim. Acesti pomi iubesc lumina si au nevoie de mult soare, cca. 1500 de ore de insolatie pe an.

In cultura intansiva cu ax vertical piersicii se planteaza pe randuri la distante de 3,5 metri intre randurii si 1,2 metri intre pomii din rand. In sistemul intensiv de vas ameliorat distantele intre randuri sunt de 6 metri si 3 metri distanta intre pomii din rand. In Romania cele mai intalnite livezi de piersici sunt cele cu 800-1200 de pomi la hectar, cu coroana in forma de palmeta etajata cu brate oblice.

Cele mai folosite tipuri de coronament in sistem intensiv sunt: cele aplatizate, palmete cu brate oblice, cordon vertical si vas ameliorat. Materialul saditor pentru livada de piersici se poate obtine din campul pepinierelor pomicole.

Lucrarile ce trebuie efectuate in livada de piersici sunt de intretinere, si constau in taierile anuale de intretinere a coroanei; de fertilizare, au necesar ridicat de azot si potasiu; de combatere a bolilor si daunatorilor, se utilizeaza tratamente chimice cu substante omologate; de recoltare, pentru consumul in stare proaspata fructele sunt recoltate cand ajung la 2/3 din culoarea specifica, iar pentru procesare sunt recoltate fructele complet maturate.

Soiuri de piersic, ce primesc subventii prin noul PNDR
Cultura caisului, soiuri de caisi

About Natalia p

Check Also

Cum arata rapanul marului

Rapanul marului ( Venturia inaequalis) – descriere, combatere si tratamente

Rapanul marului sau Patarea cenusie (Venturia inaequalis), este una dintre cele mai frecvente micoze aparute …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit