Home / Plante tehnice / Lucerna (Medicago sativa) specificatii cultura

Lucerna (Medicago sativa) specificatii cultura

Lucerna, Medicago sativa este o planta  ierboasa, cu proprietati furajera nutritive foarte ridicate. In tara noastra datorita suprafetelor cultivate este considerata “regina plantelor de nutret”.  Este bogata in apa, glucide, proteine, lipide, potasiu, calciu, fier, caroten si alte substante necesare dezvoltarii animalelor. Are grad foarte ridicat de digestibilitatea.

Datorita radacinilor puternice si foarte lungi care pot atinge 4 metri adancime, rezista foarte bine la seceta. Poate fi cultivata in zone de stepa secetoase, silvostepa, se dezvolta bine si in lunca si pe soluri de diferite tipuri, cu reactie neutra – slab alcalina. Planta realizeaza productii foarte mari si in conditii naturale si in conditii de irigare.

Alte caracteristici deosebite ale lucernei sunt: valorifica foarte bine apa de irigatie, prin dublarea productiei; capacitate mare de regenerare dupa cosire; rezistenta la seceta dar si la inghet; este o buna planta melifera.

Cerinte fata de factorii de vegetatie

Temperatura minima de germinare a semintelor este de 1C, cea maxima este de 37C. Culturile infiintate primavara devreme pot fi distruse de temperaturile negative (-5C). Culturile cu plante tinere acoperite cu zapada  rezista mai bine si au productivitate mai ridicata.

Lucerna are pretentii ridicate la conditiile de sol. Prefera solurile neutre, slab-alcaline, cu PH intre 6.2-7.4. Se dezvolta foarte bine daca este cultivata in zone cu cernoziomuri bogate in nutrienti si in solurilor aluvionare din luncile principalelor rauri (Olt, Mures, Prut, Jiu, Siret). Si solurile brun -roscate, din Campia Baraganului, sunt bune pentru infiintarea culturior de lucerna.

Cultura de lucerna este productiva daca este infiintata dupa cerealele de toamna, grau, orz,  secara si cartof timpuriu. NU se cultiva lucerna dupa cultura de lucerna decat dupa cel putin 4 ani pentru ca intervine fenomenul de “oboseala a solului”.
Lucrarile de nivelare a solului se executa toamna, dupa o grapare temeinica. Adancimea de arat recomandata este de 25-30 cm. Perioada optima este sfarsitul lunii Octombrie. Patul germinativ trebuie bine pregatit.

Semintele recomandate pentru infiintarea culturii sunt cele omologat si avizate de institutiile specialilzate. Norma de samanta variaza in functie indicii calitativi.

Lucrarile de intretinere specifice sunt: combatere a buruienilor prin diferite metode (lucrari  agrotehnice/tehnologice, metode chimice); combatere a daunatorilor care pot provoca pagube importante in cultura; irigare.

Recoltarea in primul an de infiintare a culturii trebuie efectuata mai tarziu, in intervalul cuprins intre sfarsitul imbobocirii si mijlocul fazei de inflorire. In anii urmatori se poate efectua in intervalul cuprins intre sfarsitul fazei de imbobocire si inceputul fazei de inflorire.

Intervalul de timp dintre doua cosiri pentru refacerea aparatului vegetativ dupa taiere, se poate incadra in limitele: de 30- 38 zile in anul I si 30-35 de zile in anii urmatori.

cultura de lucerna

Sfecla de zahar, particularitati
Cum se face optimizarea culturii de rapita

About Natalia p

Check Also

Sfecla de zahar, particularitati

Sfecla de zahar, Beta vulgaris este o planta bineala cultivata in special pentru obtinerea zaharului. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit