Home / Cereale / Lucrari de intretinere la graul de toamna

Lucrari de intretinere la graul de toamna

Cultura graului ocupa un loc important in campania de toamna, de aceea efectuarea lucrarilor de intretinere a culturii, corect si la timpul potrivit asigura reusita si poductie bogata.
Principalele lucrari de intretinre a graului de toamna sunt: combaterea buruienilor,  combaterea daunatorilor, irigarea culturii.
Combaterea eficienta a buruienilor se realizeaza prin efectuarea de lucrari agrotehnice,  fitotehnice si aplicarea de substante erbicide ( erbicidele se aplica in functie de gradul de îmburuienare şi structura speciilor de buruieni).
Pentru combaterea cruciferelor – muştar sălbatic, ridiche sălbatică, susai, pălămidă – se pot aplica urmatoarele substante: SDMA  sau Dicotex. Se aplica primavara, cand temeperatura aerului este mai mare de 15 grade celsius, si buruienile sunt in faza de rozete.
Volbura, mohorul, muşeţelul sălbatic, iarba bărboasă, rocoina sunt combatute prin aplicare de: Lontrel 418C, Logran D, Granstar, Glean, Oltisan, Icedin forte. Aceste substante pot fi aplicate cand temperatura depaseste 12 grade celsius, si plantele de grau sunt in faza de infratire.
Monocotiledonatele, iarba vântului şi odosul se combat cu Puma super, assert, Avenge, Dicuran, in perioada de înfrăţire- primul internod al graului.  Pentru boli ca fuzarioza, făinarea, septorioza se aplica Miraje, Tilt 250 EC, Bayleton 250 EC.
Pentru inlaturarea ploşniţelor cerealelor se aplica Sinoratox sau Dimevur. Gândacul ghebos poate fi combatut cu Lindatox 3 si PEB + Lindan.

Irigarea constituie o masura eficiente de intretinere a culturii de grau si se aplica astfel: o udare pentru rasarire si o udare in perioada vegetatiei.

Porumb hibrid semitimpuriu
Seminte de grau de toamna, preturi si imagini

About Natalia p

Check Also

Graul, Triticum aestivum – soiuri rezistente la seceta

Graul este cea mai cultivata planta de pe pamant si are pondere alimentara foarte ridicata. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *