Home / Vita de vie si vin / Lucrari de vara specifice la vita de vie

Lucrari de vara specifice la vita de vie

Lucrarile la plantatia de vita de vie imbunatatesc productia si calitatea boabelor de struguri obtinute. De aceea in fiecare anotimp este bine sa se respecte lucrarile specifice de intretinere. Dupa ce in luna mai s-au plivit lastarii fara rod si cei slab dezvoltati, pentru ca butucii sa fie mai aerisiti si mai echilibrat in lunile iunie, iulie se continua cu lucrarile de prevenire si combatere a bolilor.

In luna iunie trebuie efectuate primele tratamente cu substante specifice impotriva manei si a fainarii.  Se incep si tratamentele impotriva putregaiului cenusiu care poate afecta ciorchinii cu boabe proaspat legate.  In plantatiile tinere se face primul copcit, care consta in inlaturarea musuroiului din jurul tulpinii si efectuarea unei copci in jurul plantei de vita de vie. Acest proces nu trebuie neglijat pentru ca plantele tinere se pot usca si pot aparea goluri in plantatie. Se efectueaza a doua legare a lastarilor. Trebuie realizate prasile intre randuri, pentru a preveni imburuienarea, plantatiei. Se aplica ingrasamine chimice si se poate executa prima ingrasare foliara. Lucrarile lunii iunie se continua cu plivitul, ciupitul si legatul lastarilor.

In luna iulie se continua lucrarile de intretinere cu legarea lastarilor. Se aplica urmatoarele tratamente impotriva manei, fainarii si putregaiului cenusiu si  se executa tratamentele specifice impotriva daunatorilor. La soiurile de masa extratimpurii se realizeaza si carnirul lastarilor. Se repeta prasilele de vara si se aplica a doua si a treia ingrasare extraradiculara. La sfarsitul lunii incepe recoltarea soiurilor cu coacere extratimpurie.

In luna august se aplica ultimele tratamente impotriva bolilor si a daunatorilor si se executa ultima prasila. La soiurile cu maturare tarzie se realizeaza ultimul legat. Se face carnitul lastarilor, prin indepartarea varfului cu 8-10 frunze. La plantele tinere se face al treilea copcit, iar la soiurile se masa se executa lucrarea de desfrunzit partial. Se pregatestc instumentele pentru culegerea si prelucrarea strugurilor.

Struguri negri de masa
Feteasca Neagra, struguri aromati si vinuri viguroase

About Natalia p

Check Also

Struguri negri de masa

Se pare ca cercetatorii descopera  permanent noi beneficii si efecte miraculoase asupra sanatatii produse de …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit