Home / Cereale / Lucrari specifice la cultura de porumb dulce

Lucrari specifice la cultura de porumb dulce

Porumbul dulce este un soi special de porumb, diferit fata de porumbul furajer, din care se obtine malaiul.  Este acel soi de porumb care este folosit in conserve, salate si alte mancaruri. Are boabe moi suculente, cu gust placut dulce.

Lucrarile specifice de intretinere a culturilor de porumb dulce ce trebuie efectuate dupa semanat sunt: prasitul, fertilizarea faziala, copilitul, itigatul in final recoltarea si depozitarea stiuletilor.

Prasitul si fertilizarea faziala sunt lucrari ce trebuie efectuate dupa ce plantele sunt destul de mari si nu mai exista pericolul ca sa fie acoperite cu pamant. Prima prasila se poate efectua la trei-patru saptamani dupa semanata. Odata cu efectuarea acestei prasile se pot administra si dozele recomandate de ingrasaminte.  Prasitul este o operatiune importanta, ce are ca scop inlaturarea buruienilor din plantatie.

Copilitul, este o operatiune care consta in ruperea “copiilor” care cresc la internodurile tulpinii. Prin efectuarea copilitului, planta are mai multe resurse si astfel va avea un rod mai bogat, cu maturare timpuie.

Irigarea culturii este foarte importanta, pentru ca aportul de apa duce la o recolta bogata, la stiuleti de porumb bine legati, si boabe pline, suculente de dimensiuni mari. Apa este esentiale in perioada aparitiei spicului, a penei dar si in perioada umplerii bobului. In perioada de seceta fructificarea este intarziata, iar recolta este scazuta.

Pentru culturile pe suprafete mici se poate utiliza irigare prin picurare, care are ca avantaje consumul mic de apa si risc minim de aparitie a bolilor provocate de mucegaiuri si ciuperci.

Irigarea prin aspersie este utilizata pentru culturile pe suprafete intinse de porumb dulce. Principalele avantaje sunt: fiabilitatea instalatiei si posibilitatea de irigare a suprafetelor mari; astfel se combate seceta atmosferica.

Recoltatul si depozitatul. Recoltatul poate incepe la inceputul lunii iulie si dureaza aproximativ o luna. Acest proces de face manual, cu grija pentru a se evita deteriorarea boabelor. Recoltatul se face esalonat: sunt adunati intai stiuletii mari, vigurosi, cei mici sunt lasati sa mai creasca. Dupa ce a fost recoltat si ambalat in saci speciali, porumbul trebuie depozitat in spatii racoroase, umbrite, bine aerisite.

Cultura de porumb. Lucrarile solului, samanta si semantul
Orzul si orzoaica de toamna

About Natalia p

Check Also

Graul, Triticum aestivum – soiuri rezistente la seceta

Graul este cea mai cultivata planta de pe pamant si are pondere alimentara foarte ridicata. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *