Home / Diverse / Lucrarile de primavara in gradina

Lucrarile de primavara in gradina

Odata cu primavara incepe si (re)intrarea in vegetatie a majoritatii plantelor cultivate in gradini si in livezi si implicit, concomitent cu aceasta, lucrarile agricole aferente.

De fapt primele munci prin gradina, asociate cu venirea primaverii, incep in realitate in februarie.

Greblatul, adunatul resturilor vegetale si al gunoaielor, toate au ca scop pregatirea si mobilizarea solului in vederea insamantatului de primavara.

Tot acum se pregatesc semintele in vedere plantarii. In casa, undeva ferit de inghet, se pun la incoltit intr-un bol cu apa semintele ce urmeaza a fi plantate in zilele urmatoare. Astfel se pot vedea din start care seminte incoltesc si care nu.

Concomitent cu greblatul si adunarea resturilor din gradina, tot pe la sfarsitul lui februarie si inceputul lui martie, inainte de insamantat, solul poate fi ingrasat cu gunoi de pasare, coji de oua sau cenusa, fara insa a exagera.

Cum o multime de plante, de la legume pana la pomii fructiferi, se planteaza primavara (atunci cand temperatura o permite), martie – aprilie este perioada ideala pentru mutarea rasadurilor in gradina sau, dupa cap, plantarile direct din samanta.

Fasolea, rosiile, varza, mazarea, ceapa, usturoiul, vinetele, dovleceii, ardeii, sunt doar cateva dintre legumele care se planteaza in cursul lunii martie.

Inainte de plantare se sapa cuiburile, de regula pe randuri insa in practica se va tine seama de spatiul disponibil, iar imediat dupa plantare se efectueaza mai tot timpul o irigatie zdravana. In timpul acestor operatiuni se va tine mereu seama de specificul fiecare specii in parte (unele trebuie plantate mai adanc, altele mai la suprafata, unele au nevoie de mai multa apa, altele de mai multa lumea, etc.).

In ceea ce priveste arborii si arbustii (inclusiv vita de vie), acum se fac taierile si fasonarile pentru stimularea fructificatiei sau pentru formarea coroanei. Tot cu acest prilej se efectueaza si tratamentele fito-sanitare (adica stropirea livezilor cu solutii impotriva bolilor si a daunatorilor).

Acolo unde este cazul, la inceputul lui martie, se dezgroapa si se musuroiaza vita de vie, operatiuni specifice viilor tinere, plantate in camp deschis sau in zone cu ierni foarte geroase. De asemeni se executa taierea din altoi si copcitul.

Tufele plantelor perene (de exemplu tufele de capsuni care au tendinta sa se raspandeasca necontrolat prin gradina) vor fi acum rarite, daca este cazul.

Perioada plantarilor poate tine chiar pana in mai, in cazul unor culturi mai tarzii.

La cateva zile dupa plantarea, atunci cand plantam mai multe seminte in cuib, pentru ca nu stim cate rasar si cate nu, odata ce apar firele de 5-10 cm, le smulgem in vederea raririi. Vom lasa in cuib maxim 2 fire, pe cele mai inalte si mai viguroase.

Tot in primavara se face, optional si doar cand este cazul, o fertilizare cu azot. In rest se vor efectua irigatii (mai ales daca natura este zgarcita in precipitatii), sapari si mai ales plivirea manuala a buruienilor, o metoda foarte eficienta in cazul gradinilor de dimensiuni modeste.

Dincolo de aceste aspecte generale ale lucrarilor de primavara, un gradinar amator trebuie sa aiba in vedere combinatiile de specii vegetale, pentru ca si aici e un mic secret: unele specii merg bine in combinatie cu altele sau dimpotriva, nu le agreeaza.

Iata cele mai potrivite alaturari in gradina: ceapa cu morcovi, cartof cu fasole, ceapa cu sfecla rosie, morcov cu ridichie, porumb cu cartof, salata verde cu morcovi, etc.

In schimb evitati sa plantati ceapa langa usturoi, castraveti langa cartofi, mazarea langa fasole si de regula plantele inrudite intre ele.

Cum se prepara dulceata de trandafiri
Cresterea sturionilor in bazine

About Cristina P

Check Also

TOMATE-simptome de carente si excese pe tulpina

• CARENTA DE AZOT: – tulpini scurte si subtiri EXCES DE AZOT: – ingrosarea tulpinii, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit