Home / Stiri / Lucrarile de semanat sunt intarziate din cauza ploilor abundente

Lucrarile de semanat sunt intarziate din cauza ploilor abundente

In acest an fermieii au intampinat dificultati din pricina umiditatii excesive din sol. Ca urmare a conditiilor neprielnice in multe judete este intarziat procesul de semanat pentru floarea soarelui si porumb.
Iuian Bucur, directorul executiv al DAJ Ialomița a marturisit ca fermierii au fost pusi in dificultate si ca anumite culturi, precum cele de rapita, au avut de suferit din cauza excesului de apa din sol: “Ne-au îngreunat puțin băltirile pentru începutul campaniei de primăvară. Avem mai multe pe zona Fetești, unde s-au și întors o parte din culturile care au fost afectate, în special rapiță. La floarea-soarelui, avem în jur de 8.600 ha semănate, dintr-un total estimat de 52.000 ha. Deci, la acest moment, este semănată floarea-soarelui pe 17-18% din suprafață.
Porumb a fost semănat pe o suprafață de 890 ha din 91.000 ha estimate la nivelul județului. Deci, undeva la 1%. La noi, tradiția spune că abia după Sf. Gheorghe se seamănă porumbul. Săptămâna viitoare sper să mai dea bice. Deocamdată s-a lucrat bine la însămânțatul de primăvară spre Urziceni, Bărcănești, Alexeni, mai mult spre vestul județului și mai puțin spre est. Estul a fost cu probleme, de la Fetești, ºăndărei, spre Balta Ialomiței. Deocamdată nu avem atenționări din partea fermierilor că ar ieși din epoca optimă de semănat.”
In judetul Giurgiu, situatia este si mai dificila. Conform lui Petra Ochișor, director DAJ Giurgiu,  fermierii au reusit sa acopere doar 52% din suprafata totala care trebuie insamantata cu floarea soarelui: “Excesul de umiditate nu a permis să se înființeze culturile de floarea-soarelui conform estimărilor inițiale. La această dată, 52% din suprafața propusă pentru floarea-soarelui este realizată: 9.000 hectare.
Pentru porumb, suntem undeva la 48-50% din suprafața propusă. În ultima săptămână,  vremea a permis intrarea la semănat. Este posibil să ajungem la 10.000 de hectare la porumb, aici incluzând și gospodăria populației.
Noi nu suntem foarte întârziați privind însămânțarea. Datorită experienței acumulate, fermierii din județ au luat hibrizi care se pot semăna în serii, pentru a putea să recolteze în serii. Dacă vremea permite, până pe 23-24 aprilie se termină însămânțatul la floarea-soarelui, iar la porumb până la începutul lui mai. S-a mers bine cu semănatul în zona Putinei-Stănești, partea de nord a județului, cu variații, datorită reliefului, spre zona Roata Mârșa. Bine a mers și spre Adunații Copăceni. Probleme au fost în partea de luncă, în sudul județului.”
Si in judetul Olt au fost semnalate mici intarzieri, dupa spusele lui Dan Bărăgan, director executiv DAJ Olt: “În zona de nord, de la Șerbănești, s-a intrat foarte greu. De abia acum se intră pe teren pentru floarea-soarelui și porumb. Anul trecut a adus repercusiuni și pentru acest an. S-a lucrat foarte greu, s-a intrat pe moale, s-a distrus sol, textură, s-au făcut șleauri. Zona de nord nu s-a închis nici măcar pe zero anul trecut.”

Ministrul Agriculturii doreste soluții pentru încurajarea consumului de lapte
Romania exporta porumb bio catre SUA

About Natalia p

Check Also

PROGRAMUL OPERATIONAL PENTRU PESCUIT SI AFACERI MARITIME (2014-2020). Masura II.2: Investitii productive in acvacultura

Masura II. 2 a Programului Operational Pentru Pescuit si Afaceri Maritime (POPPAM) 2014-2020 are ca …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit