Home / Legume / Lufa- tehnologia cultivarii buretelui vegetal

Lufa- tehnologia cultivarii buretelui vegetal

luffaLuffa cylindrica sau Lufa este un burete vegetal folosit in alimentatie, dar si in cosmetica. Este o liana (planta cataratoare) cu o lungime ce poate ajunge pana la 7-9 m.

 

Semanarea:

Se face obligatoriu in spatii protejate, deoarece are perioada lunga de vegetatie. Rasadurile se pot planta afara doar in momentul in care temperatura solului a depasit 16 grade Celsius (a doua jumatate a lunii mai), mai exact dupa 30-40 de zile de la rasarire.

Producerea rasadului se face prin semintele luate de la fructele ajunse la maturitate, se spala, se usuca si se pastreaza in spatii uscate si racoroase pana primavara urmatoare cand va avea loc semanatul.
Punerea semintelor in ghivece sau tavi alveolare ce contin un substrat usor acid, este absolut necesara.

Temperatura optima pentru germinare este de 20-30 de grade Celsius.

 

Plantarea:

Dupa cum am spus mai sus, plantarea in gradina se face dupa 30-40 de zile de la rasarire.
distanta intre randuri: 1,5 metri
distanta intre plante/ rand: 70 cm

Fructele tinere apar dupa aproximativ 70-80 de zile, urmand sa se maturizeze in urmatoarele 20-40 de zile.

 

Solul:

Trebuie sa fie bine drenat si bogat in humus.

 

Lumina:

Lufa este o planta de zi scurta si desi prefera locurile cu multa lumina, se poate dezvolta la fel de bine si in zone cu semiumbra. Expunerea indelungata la razele directe ale soarelui duce la imbatranirea prematura a plantelor, afectand fructificarea.

 

Temperatura:

Desi prefera temperaturi cuprinse intre 23-27 de grade Celsius, lufa poate rezista si la temperaturi ce se incadreaza in intervalul 10-38 de grade.

 

Apa:

Udarea plantelor de lufa se face cu o cantitate suficienta de apa, la intervale regulate astfel incat intre doua udari pamantul de la suprafata sa fie putin uscat.

 

Lucrari de ingrijire:

Lucrarile de ingrijire necesare culturii de lufa sunt: udatul, plivitul buruienilor, palisare, indepartarea fructelor care depasesc nr. 5-6.

 

Recoltarea:

Recoltarea fructelor – se face diferit in functie de destinatie: cele tinere se culeg pentru consum, iar cele mature pentru alte intrebuintari.
Recoltarea semintelor – colectarea se face de la plantele mature si sanatoase.

 

Sursa foto: www.arizonagourds.com

Semanarea semintelor de pastarnac
Conopida Romanesco

About Stiri Agricole

Check Also

Seminte profesionale ardei Kapia

Dinamica F1 RZ Ardei Kapia cu fructe foarte mari. Planta are creștere puternică dar compactă, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit