Maces, proprietati, beneficii, mod de utilizare, contraindicatii

Macesul sau trandafirul salbatic (Rosa canina) este un arbust din familia Rosaceae,  multianual, spinos, inalt de 1-3 m, sub forma de tufa, specific zonelor temperate si subtropicale din emisfera nordica, intalnit in tara noastra mai frecvent in zonele de dealuri si de munte, pe marginea drumurilor si a padurilor, in liziere, pasuni, fanete, in lunci. In zonele de munte se intalneste specia  de maces de munte (Rosa pendulina) care are doar florile putin mai mici si frunzele cu mai multe foliole.

Macesul de munte creste prin chei, grohotisuri, defilee, pante abrupte, paduri. In tara noastra, macesul este cunoscut sub denumirile de trandafir de camp, rug de maces, rug salbatic, cadir, rasura, macies, maracinele cioarei, ciucuri de maracine, cascadin, cecadar, cocadar, rugul-vacii, ruja, rujita, scochin, scoabe, sipica, suies, tufa de rug, trandafir cainesc, trandafir salbatic, zgorghin. Macesul a fost folosit inca din antichitate pentru proprietatile sale curative. De la maces putem valorifica florile, frunzele (din care se pot face ceaiuri) si fructele. Florile si frunzele se recolteaza in lunile mai-iunie.

Fructele se recolteaza incepand cu sfarsitul lunii august, inceputul lunii septembrie, cand sunt inca rosii-portocalii si au cantitatea cea mai mare de vitamina C. Fructele  se pot folosi pentru obtinerea de sirop, gem, ceai, dulceata, vin, otet. Cele mai bogate in vitamina C sunt macesele culese din zonele de dealuri si munte. Macesele din zonele mai joase de deal si campie sunt mai bogate in vitaminele A si E. In timpul recoltarii trebuie multa atentie deoarece, daca nu sunt uscate imediat si corect, fructele se innegresc si isi pierd calitatile terapeutice, distrugandu-li-se din vitamina C.

Maces: caracteristici generale.

Radacina este ramuroasa, ramificata. Tulpina este alungita, ramificata, indoita, cu ramuri ce pot ajunge pana la 1-4 m, pe care se gasesc ghimpi puternici si incovoiati. Frunzele sunt mari,  penate, cu 5-7 foliole ovale. Florile sunt din 5 petale, de culoare de la alb, roz pal pana la roz inchis, in functie de specie. Infloreste in lunile-mai-iunie. Macesele sunt pseudofructe dezvoltate din ingrosarea receptaculului. Ele sunt elipsoidale, de culoare rosie-portocalie la inceput, apoi, cand pulpa carnoasa se inmoaie, devin de culoare rosu inchis. In interiorul lor se afla achenele, adevaratele fructe, numite de noi „seminte” invelite in peri aspri care pot provoca alergii.

Contine substante active valoroase care au rol cicatrizant si regenerant, antioxidantii ajuta la prevenirea unor boli, stimuleaza functiile intregului organism, ajuta in stabilizarea glicemiei si in bolile cardiovasculare. Macesul contine o gama foarte variata de substante necesare organismului nostru: vitaminele A,B1, B2, C, E (alfa si beta tocoferol), K, P, acid nicotinic, acid citric, acid malic, zaharuri, pectine, ulei volatil, ulei gras, flavonoizi, carotenoide, saruri minerale de fosfor, fier, mangan, zinc, magneziu, potasiu, seleniu, sulf, lecitine. Macesul contine de peste 25 de ori mai multa vitamina C decat lamaia. Trebuie insa sa fim atenti la felul in care procesam produsele.

Maces: proprietati si beneficii

  1. Macesele au efect antidiabetic avand rol hipogiceminat, de stabilizare a glicemiei. Curele cu preparate din maces sunt usor de administrat, avand gust placut aromat.
  2. Sunt un remediu in tratarea bolilor respiratorii. Astfel, o cura de macese este buna in caz de raceli, faringite, astm bronsic, laringite, viroze, bronsite cronice, pneumonie, tuse de batranete. In starile gripale combate si febra, avand si un caracter usor laxativ.
  3. Macesele sunt benefice in afectiunile cardiovasculare avand rol in combaterea rigiditatii vaselor capilare si in circulatia periferica, dilata arterele, prevenind ateroscleroza. Este benefic si in refacerea circulatiei la nivelul creierului. Continutul de vitamina P imbunatateste circulatia sangelui. Flavonoidele continute de fructele de maces scad permeabilitatea si fragilitatea capilara participand la normalizarea circulatiei sanguine. Nivelul colesterolului poate fi scazut printr-o cura cu pulbere de macese.
  4. Curele de macese ajuta in tratarea colicistitei si a calculilor biliari, fiind folosite in afectiunile hepatice. In bolile renale, prin proprietatile antiifectioase si diuretice, macesele ajuta la eliminarea calculilor renali la nivelul vezicii urinare, in cistite si pielonefrite. In tratarea afectiunilor renale si ale vezicii urinare sunt folosite ceaiurile din seminte de maces.
  5. In afectiunile aparatului genital, macesele sunt utilizate in tratarea leucoreei, dismenoreei, stoparea hemoragiilor uterine. Ajuta in cicatrizarea si regenerarea ranilor prin antioxidantii continuti care au caracter antiinflamator. O cura de decoct de macese ajuta in bolile de rinichi, vezica urinara, bolile ficatului si ale vezicii biliare, in bolile intestinelor.
  6. Macesele sunt vitaminizante, remineralizante pentru organism. Sunt antianemice prin accelerarea producerii globulelor rosii. Fructele intervin in procesele de oxido-reducere si respiratorii celulare, fiind un bun remediu in stimularea imunitatii cu rol cicatrizant, antiinflamator, regenerant si preventiv tumoral. Este un tonic pentru vastnici, cei ce resimt oboseala cronica, in astenie, pentru bolnavii aflati in convalescenta.
  7. Numit si „trandafirul sanatatii” macesul este considerat un adevarat panaceu, utilizat si reglarea metabolismului calciului si fixarea acestuia in oase.
  8. Continutul de antioxidanti fac macesele utile in reducerea edemelor, sunt folosite contra durerilor reumatice. Ceaiul de macese este utilizat si in tratarea intoxicatiilor. Pulberea din pulpa de fructe este intrebuintata in combaterea viermilor intestinali.

Maces: mod de utilizare

  1. Infuzia din fructe de maces se obtine din fructe proaspete si zdrobite -pana la 15 boabe sau din 2 lingurite de fructe uscate peste care se adauga o cana de apa clocotita si se lasa la infuzat 15 minute. Se administreaza 2-3 ceaiuri/zi in cure pentru tratarea racelii, gripei, avitaminozei, oboselii si in stari de convalescenta. In caeleasi conditii se foloseste si decoctul de macese.

2.Decoctul din fructe de macese se obtine prin adaugarea intr-o cana de apa clocotita a 1-2 lingurite de fructe uscate si se continua fierberea cel putin inca 5 minute. Apoi se raceste si se filtreaza. Se foloseste o sita de plastic sau panza/ tifon pentru a nu se distruge vitamina C. Decoctul din frunze de maces mai este folosit in cosmetica in tratarea tenurilor grase, cu pori deschisi pentru faptul ca este astringent. Se utilizeaza ca lotiune de fata dimineata si seara. Ajuta la regenerarea pielii prin sporirea cantitatii de colagen si elastina produse si ca antirid in mentinerea elesticitatii pielii. Infuzia/decoctul din seminte si frunze, cand sunt utilizate in tratarea afectiunilor vasculare de la nivelul fetei sau al membrelor, se administreaza cate 1 l/zi. Infuzia din flori proaspete de maces este utilizata ca un laxativ pentru copii.

  1. Siropul, sosul, sucul, dulceata, marmelada din fructe de macese se recomanda bolnavilor aflati in convalescenta. Semintele si perisorii se indeparteaza cu manusi, cu masca la gura si nas pentru a nu povoca iritatii sau alergii. Din pulpa fructelor se prepara gemul, jeleul. Siropul de macese este foarte bun in osteoporoze, anemii, probleme cardiace. Siropul se obtine din 250 g de macese uscate +1,5 l apa clocotita, puse la macerat 12 ore, apoi se filtreaza si se adauga 0,5 kg de zahar, fierbandu-se pana se ingroasa putin. Se toarna fierbinte in sticle, se inchide ermetic si se sterilizaeaza in baie marina. Se mai pot steriliza sticlele atunci cand se toarna siropul fierbinte si se inchid ermetic, acoperindu-se cu o patura pana a doua zi.
  2. Lichiorul de macese se obtine din 500 g de fructe prospete, maruntite in mixer+150 g zahar sau miere, se lasa pana se topeste zaharul, apoi se adauga 1 l de alcool de 40 de grade. Se lasa la macerat timp de 6 saptamani, agitandu-se din cand in cand. Se filtreaza si se pastreaza in sticle inchise. Este un tonic si stimulator al functiilor vitale ale organismului.
  3. Otetul din vin de macese este mult folosit in scopuri terapeutice. Vinul de macese se obtine din 15 kg de macese coapte si zdrobite, 50 l de apa, 50 g de drojdie de bere, 2,5 kg de miere. Se lasa la fermentat ca si vinul de struguri. Vinul de macese se trage in sticle doar atunci cand fermentatia s-a incheiat. Dupa ce se invecheste 1-2 ani devine rosu-maroniu si este foarte concentrat in vitamina C. Din vinul obtinut lasat pe drojdie se poate obtine otet de macese pana se ajunge la gustul acru si intepator. Se filtreaza. Se amesteca 100 ml de otet la 900 ml de apa si se foloseste in cure de cate 2 luni. Este benefic in tratarea racelilor, in curele de slabire, in scaderea nivelului colesterolului, in infectiile la rinichi si ca tonic in oboselile cronice.
  4. Maceratul de macese la rece este mai bogat in vitamine si se obtine din 100 g de fructe lasate intr-un l litru de apa rece timp de 12 ore. Se filtreaza prin tifon si se beau cate 2-3 cani/zi. Este foarte bun in sezonul rece si se poate consuma cu adaos de miere, lamaie. Maceratul de macese se poate obtine si prin fierbere pentru a avea un gust mai bun. In acest caz, preparatul se obtine din 400 g de fructe de macese fierte in apa clocotita cat sa dea cateva clocote si lasate la macerat 2-3 zile. Se pot amesteca si 500 g de miere, pentru cei ce-l prefera mai dulce.
  5. Tinctura de macese se prepara din jumatate de kilogram de pulpa de macese fara samburi si maruntite in amestec cu 0,5 kg de zahar sau miere de salcam. Se lasa la macerat timp de o saptamana, apoi se adauga 0,5 l de alcool de 60 de grade. Se mai lasa 2-3 zile, apoi se strecoara si se pastreaza in sticle de culoare inchisa. Se administreaza cate 30-50 de picaturi seara, ca sedativ.
  6. Pulberea de macese se obtine din pulpa de fructe uscate si maruntite fin. La doua parti de pulbere se adauga o parte de miere si se foloseste preparatul in combaterea parazitilor intestinali.
  7. Uleiul esential de maces obtinut in laborator este folosit in aromoterapie pentru combaterea anxietatii, stresului, problemelor circulatorii, tulburarilor provocate de menopauza.

Toate produsele obtinute din maces sunt recomandate bolnavilor aflati in convalescenta.

Maces: contraindicatii si reactii adverse

Pulpa fructelor nu are contraindicatii. Fructele de macese care se utilizeaza in obtinerea diferitelor produse sunt preparate numai  in vase emailate pentru a se conserva vitamina C.

Perisorii din interiorul fructelor se evita in bolile digestive si respiratorii (astm bronsic, alergii), pentru a nu produce iritatii, prurit, reactii alergice sau crize de astm bronsic.

In Germania, se specifica faptul ca semintele de maces contin cianide si pot produce intoxicatii in cazul in care se consuma peste 10 g/zi, de aceea ele se inlatura.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *