Home / Comunicate de presa / MADR a desfasurat ample actiuni de inspectie în mai multe piete agroalimentare din municipiul Bucuresti
Sediu Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale

MADR a desfasurat ample actiuni de inspectie în mai multe piete agroalimentare din municipiul Bucuresti

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a desfășurat, în perioada 9-19 februarie 2015, ample acţiuni de inspecţie în mai multe pieţe agroalimentare din municipiul Bucureşti, care au vizat modul de implementare a Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol.

Inspecţiile efectuate în mai multe dintre pieţele agroalimentare din Capitală au urmărit verificarea modului în care legumele şi fructele proaspete expuse spre comercializare corespund standardelor de calitate, respectarea de către producători și comercianți a normelor de etichetare și cele privind trasabilitatea, precum şi depistarea, sancţionarea şi eliminarea neregulilor constatate.

Astfel, au fost verificaţi peste 300 comercianţi, atât producători agricoli persoane fizice, cât şi persoane juridice, fiind identificate 36 de încălcări ale normelor de comercializare, cum ar fi ,,substituirea originii” legumelor şi fructelor comercializate, prezentate ca produse autohtone, deși loturile de fructe şi legume proveneau, în fapt, din import din ţări terţe sau din comunitatea europeană.

În urma constatării acestor abateri, au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare de 36.000 de lei.

Totodată, acțiunile întreprinse de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale au vizat modul în care administraţiile pieţelor respectă prevederileLegii nr. 145/2014privind procentul minim de spaţii de vânzare ce trebuie alocat pentru producătorii agricoli deţinători de certificat de producător (atestat de producător şi carnet de comercializare) şi s-a constatat că, în prezent, procentul rezervat pentru producători este de 60-70% din totalul spaţiilor existente în pieţe. Una dintre deficiențele constatate a fost că, în majoritatea cazurilor, spaţiul destinat comercializării fructelor şi legumelor de către producători nu era delimitat distinct faţă de spaţiul de vânzare rezervat persoanelor juridice, aşa cum este prevăzut în lege.

De asemenea, pentru a veni în sprijinul producătorilor agricoli, inspectorii i-au informat pe aceștia cu privire la prevederile acestei legi.

Menţionăm că acţiunile de această natură vor avea continuitate, MADR punând accent atât pe componenta de prevenţie, în sensul respectării prevederilor Legii nr. 145/2014, cât şi pe efectuarea unor acţiuni pertinente de inspecţie şi control.

 

SURSA: http://www.madr.ro/

 

Printul Charles, la inaugurarea statiei de epurare de la Viscri

About Cristiana

Check Also

agropost

Submăsura 6.4 – Investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole, finanțarea nerambursabilă poate ajunge la 90%

Submăsura 6.4 – Investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole, finanțarea nerambursabilă poate ajunge …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit