Home / Stiri / MADR va acorda subventii de 800 de euro/ha pentru cartofi

MADR va acorda subventii de 800 de euro/ha pentru cartofi

Pentru a incuraja productia interna de cartofi, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale ( MADR) a hotarat sa vina in ajutorul fermierilor cu acordarea de subventii consistente, in valoare de 800 euro, pentru hectarul de cartof insamantat. Plata acestor sume catre fermieri ar putea duce la o crestere a numarului de parcele cultivate cu cartofi.

Fermierii sunt insa putin sceptici cu privire la aceste plati, si dupa cum sustine Mihail Mucsi, un cultivator important din acest sector, obtinerea acestor bani va fi o treaba destul de dificila:“APIA are deja metodologia în teritoriu. Fermierul trebuie să depună un dosar întreg care să conțină dovada că are zona de sămânță, că dispune de dotarea necesară: mașini de plantat, mașini de cultivat, etc. Parcelele sunt verificate, se iau probe vara, toamna.”

Acesta este de parere ca banii sunt necesari pentru dezvoltarea acestui sector important, deoarece si costurile de productie pe care le au fermierii sunt foarte ridicate: “Pe mine mă costă un hectar 30.000 de lei. Importul ajunge la 850 de euro pe tona de sămânță. Pentru un hectar am nevoie de trei tone și jumătate de cartof calibrat la 35-55 mm. În fiecare an, import sămânță din Germania și Olanda, categoria biologică Elita, și cultiv 40-45 de hectare cu material de plantat. De pe un hectar scot maxim 27 de tone, calibrați la 35-55 mm. Ca să nu fie cartoful mare întrerupem vegetația. Ori prin tocarea vrejului, ori chimic cu un produs destul de scump.  Folosesc 4 litri pe hectar. Produc sămânța certificată cls. A

Producatorul de cartofi din judetul Covasna, dispune de 110 hectare de pamant pe care le cultiva, iar productia este livrata catre un mare retailer din tara. Acesta are insa si mici parcele pe care testeaza diferite soiuri de cartofi si spera ca si preferintele romanilor pentru acest aliment sa se diversifice.

Ministrul Agriculturii cere reducerea de TVA pentru lapte
Plantarea legumelor in gospodarie - rosii si ardei

About Natalia p

Check Also

PROGRAMUL OPERATIONAL PENTRU PESCUIT SI AFACERI MARITIME (2014-2020). Masura II.2: Investitii productive in acvacultura

Masura II. 2 a Programului Operational Pentru Pescuit si Afaceri Maritime (POPPAM) 2014-2020 are ca …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit