Mai putine cereale in 2015
Conform unui studiu efectuat de Comisia Europeana, in anul 2015 tara noastra a raportat cea mai mare scadere a productiei de cereale dintre marii producatori europeni. Scaderea raportata este cu aproximativ 25% mai mica fata e anul agricol anterior.
In ansambu productia de cereale in intreaga Europa a inregistrat o scadere cu aproximatv 6.9%, ca urmare a micsorarii suprafetei totale de teren insamantat cu cereale dar si a problemelor cu care s-au confruntat fermierii ce au cultivat proumb, secara si ovaz.
Potrivit prognozei realizate de Comisia Europeana dintre marii producatori cel mai mult a fost afectata tara noastra, urmata de Ungaria cu o scadere de 14.6% a productiei si Polonia cu 12.7%. Chiar si cu aceste scaderi se pare ca media ultimilor cinci ani pentru productia de cereale a inregistrat o crestere cu 5% la nivelul intregului continent European.
Productia de porumb a avut cel mai mult de suferit anul trecut!
Cea mai afectata cultura in anul trecut a fost porumbul, care a inregistrat la nivel european o scadere de 14% in raport cu media ultimilor cinci ani. La nivelul Europei scaderea culturii de porumb, fata de anul agricol anterior, a fost mai mare, si a ajuns pana la 27.9%, adica in anul trecut s-au obtinut cu 66.8 milioane de tone de porumb mai putin fata de 2014. Tara noastra a inregistrat o scadere mai mare de aproximativ 40% a culturii de porumb, adica 7,1 milioane de tone de porumb in 2015 fata de 11, 9 milioane de tone in 2014.
Productiile de orz se pastreaza bune, la nivelul Uniunii Europene s-a inregistrat o crestere de 9% fata de media ultimilor cinci ani si o crestere de 1,3% fata de anul agricol 2014. Tara noastra a inregistrat o productie aproape constanta de orz in 2015.
Fostul ministru Daniel Constantin a prevazut o scadere a productiei de cereale, fapt ce reiese din declaratiile facute in octombire 2015:” Seceta a fost peste tot. Din fericire, unii au sisteme de irigații, din nefericire pentru noi, nu avem sisteme de irigații. Și eu am spus că vom avea pierderi, în special la porumb și floarea soarelui. Pierderile se certifică pe măsură ce avansăm cu procesul de recoltare. Nici nu s-a recoltat toată suprafața pentru că lucrurile merg destul de dificil.”