Home / Legi / Maine se va discuta Noua Lege a viei si vinului

Maine se va discuta Noua Lege a viei si vinului

Noile norme Europene interzic marirea suprafetei cultivata  cu vita de vie si obliga tara noastra sa distruga plantatiile neautorizate care insumeaza 100.000 ha. Conform noii legislatii din 2016 nu se mai acorda autorizatii de plantare de vita de vie pe suprafete noi. Petre Calin Mocanu, consilier in Organizatia Nationala Interprofesionala Vitivinicola a afirmat: “Din anul 2016 nu se mai acordă drept de plantare, se emite autorizație de plantare. Și anume, poți defrișa o cultură de viță de vie și să plantezi, pe același loc, tot viță de vie. Dar nu poți înființa plantații noi. Din 280.000 ha câte avem plantate cu viță de vie am pierdut 100.000 ha pentru că sunt plantații noi, neautorizate și trebuie distruse. Drepturile suplimentare de plantare se acordă în procent de doar 1% și ăsta privește stațiunile de cercetare.”
Din declaratiile consilierului, reiese ca productia de vinuri se va concentra mai mult pe calitate si nu pe cantitate:  “Avem capitole speciale despre practicile și tratamentele oenologice, capitol special cu categoriile de calitate. Astfel,  prima categorie, DOC (de origine controlată n.r.) are 3 trepte de calitate: coacere deplină, strugure la maturitate și strugure, să-i spunem, la supracoacere. A doua categorie este vinul cu indicație geografică, VIG.  Aici sunt definite arealele de cultură ale vinurilor și cea de-a treia categorie, vin de masă. Vin de masă cu denumire de soi, care se supune unui control riguros efectuat de o altă autoritate decât Ministerul Agriculturii și vin de masă fără denumire de soi. Vinurile de masă cu denumire de soi trebuie bine delimitate în arealul de cultură a viței de viei. Într-o zonă pot exista mai multe categorii de calitate, și DOC și VIG și trebuie bine delimitate. Sunt capitole speciale cu noi clasificări ale vinului, altele decât în vechea lege. Avem stabilite reguli privind tehnologiile și tratamentele aplicate culturii. Institutul Vinului de la Valea Călugărească a stabilit 18 tehnologii.”

Soiuri si clone de vita de vie recomandate de SCDVV Blaj
Boli si daunatori ce afecteaza plantatia de vita de vie

About Natalia p

Check Also

Struguri negri de masa

Se pare ca cercetatorii descopera  permanent noi beneficii si efecte miraculoase asupra sanatatii produse de …

One comment

  1. Ing. Stefanescu Mihai

    O mare escrocherie menita sa forteze TOTI romanii sa planteze vite altoite, care necesita tratamente, stropiri si fertilizari chimice. Interesul? Cateva tari producatoare din Uniunea Europeana au stabilit ca doar ei produc chimicalele pentru insecticide, pesticide, ingrasaminte etc., asadar trebuie sa aiba unde sa le vanda. I-auzi nene! De aceea, se obliga noile tari aderate la UE sa renunte la obiceiuri si traditii si sa cultive soiuri care impun consum frecvent de chimicale exportate de Franta, Germania, Italia etc. Astfel, aceste tari isi mentin linia profitabilitatii, in detrimentul “colonizatilor” al caror drepturi sunt impuse prin “legislatie”. Am avut vinuri bune cu mult timp inainte ca Franta sa descopere aceasta planta. Acum chiar trebuie sa ne distrugem si cultura si tot pentru ca spune Franta sa stam drepti si sa ii cumparam produsele? Inainte de 89 dadeam clasa multor tari europene, cu sistemul nostru “primitiv”. Dupa revolutie s-a vrut distrugerea INTEGRALA a sistemului care FUNCTIONA, deoarece occidentul au vrut sa ne transforme in colonie strict de consum – lucru pe care au si reusit sa-l faca. Mafia UE, daca ar fi sa o definim asa popular, este in toi, iar ea se ascunde dupa “norme” si “masuri”. P.S. Strugurii si mustul obtinut din via de butuc (hibrida) sunt o delicatesa si un produs extrem de sanatos, deoarece via aceasta NU NECESITA nicio stropire ori tratament chimic. Asadar, sanatatea copiilor nu ete afectata, ei putand consuma struguri CURATI, nu INTOXICATI cu chimicale infuzate in boabele din strugurii de import ori din cei impusi de catre UE. Va mai mirati de unde apar atatea cazuri de cancer? Vinul de comert este unul dintre factori, este o potiune chimica, avand in compozitie substante acumulate intr-un sezon intreg de stropire si chimicalizare. Iar, ce-i precum un paradox, unii ne si dicteaza acum sa ne imbolnavim de cancer. Felicitari, politicieni romani, sunteti niste zdrente corupte si dirijabile. Multumim UE, ca ne distrugeti si traditii si ne transformati in sclavi consumatori fara drept la apel. Traiasca libertatea si modernismul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit