Home / Diverse / Masuri de combatere a Gandacului de Colorado la culturile de cartof
Imagines des KartoffelkŠfers (Leptinotarsa decemlineata) beim Fra§ an einem Kartoffelblatt.

Masuri de combatere a Gandacului de Colorado la culturile de cartof

Gandacul de Colorado, este unul dintre daunatorii care afecteaza foarte des si puternic culturile de cartof. Gandacul adult are aproximativ 10-12mm lungime si este recunoscut cu usurinta datorita dungilor negre imprimate de-a lungul aripilor chitionoase de culoare galben-portocaliu.  Larvele pot atinge lungimea de 15mm, au culoarea portocaliu rosiatic si sunt acoperite de puncte negre pe partile laterale.  Larvele ajung la maturitate in 15-20 de zile.
Atat larvele cat si adultii afecteaza partile aeriene ale plantelor, in special frunzele.
Masurile de prevenire recomandate de inginerii agronomi sunt: efectuarea de araturi adanci in tomana, pentru a scoate si inlatura adultii care hiberneza la suprafata.
Cele mai eficiente masuri de combatare a gandacului de colorado la culturile de cartof sunt:  la suprafetele mici se recomanda culegerea manuala a larvelor si adultilor, urmata de disturgerea acestora; la culturile mari se  executa un tratament la aparitia adultilor si apoi la aparitia larvelor de varsta a doua cu unul din produsele CALYPSO 480 SC 0,08-0,10 l/ha, MOSPILAN 20 SG 0,1 kg/ha, MAVRIK 2F 0,2 l/ha, LAMDEX 5 EC 0,2 l/ha, tratamentul repetandu-se la 8-12 zile.

Se pot aplica solutie obtinuta din infuzia frunzelor de nuc, care are eficienta ridicata de inlaturare a gandacului de colorado. Peste doua kilograme de frunze se adauga zece litrii de apa, si se lasa la odihnit doua-trei zile. Cu solutia astfel obtinuta se stropesc partile aeriene ale plantelor.
Tratamentele fitosanitare se vor executa la momentul potrivit, si de vor respecta intocmai dozele si concentratiile recomandate. La prepararea amestecurilor se va avea in vedere compatibilitatea produselor si respectarea principiului alternantei. In aplicarea tratamentelor se vor respecta cu strictete normele de protectia muncii, de paza si securitate impotriva incendiilor, protectia mediului si protejarea albinelor.

Efectuarea corecta a prasitului mecanic la porumb
Factori care influenteaza calitatea lucrarilor de semanat paioase

About Natalia p

Check Also

TOMATE-simptome de carente si excese pe tulpina

• CARENTA DE AZOT: – tulpini scurte si subtiri EXCES DE AZOT: – ingrosarea tulpinii, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit