Home / Stiri / Masuri pentru buna crestere si dezvoltare a ovinelor in sezonul rece

Masuri pentru buna crestere si dezvoltare a ovinelor in sezonul rece

Pentru ca procesul de montare si fatare traditional, sa se desfasoare in cele mai bune conditii la ovine, inspectorii de la DSVSA Sibiu recomanda crescatorilor de oi sa respecte urmatoarele regli:

  1. Este necesara identificarea si apoi inregistrarea numarului de oi si miei in Baza Nationala de Date de exploatetie a ovinelor.
  2. Se recomanda ca personalul ce se va ocupa de cresterea, hranirea, manipularea mieilor si a oilor, precum si cei ce se vor ocupa de procesul de mulgere a acestora sa aiba cunostinte temeinice, in domeniu; este important sa se asigure un numar de ingrijitori suficient in raport cu numarul de oi din turma.
  3. Pentru buna dezvoltare a ovinelor se recomanda sa se acorde atentie sporita spatiului de adapostire, acesta sa fie corespunzator speciei si categoriei de varsta, sa fie suficient de spatios pentru a se respecta regulile zooigienice. Aria de desfasurare pe cap de oaie adulta este de 1,5 metri patrati iar pe cap de mile se recomanda o arie de 0.35 metri patrati, in cazul adaposturilor acoperite isr in padocuri se recomanda respectarea a 2.5 metri patrati pe cap de oaie adulta si 0.5 metri patrati pe cap de miel.
  4. Ovinelor care nu sunt tinute in adaposturi inchise trebuie sa lise asigure protectie impotriva animalelor de prada, accesul la apa si hrana.
  5. In cazul animalelor din adaposturi inchise trebuie sa li se asigura, un microclimat optim de temperature de 18-20 grade Celsius, si un grad de umiditate de 65-70% precum si o improspatare constanta a aerului prin ventilatie.
  6. Este necesata mentinerea unei igiene riguroase in adapostul animalelor, pentru a se evita dezvoltarea si raspandirea de boli in randul animalelor.
  7. Pentru buna deszvoltare a animaleoreste necesara urnizarea unei hrane echilibrate, bogate in nutrienti, precum este necesara asigurarea unui front de furaje care sa fie accesibil tuturor ovinelor simultan, precum si accesul acestora la o sursa de apa proaspata.
  8. Este recomandata inspectarea zilnica a animalelor, in vedereaa descoperirii precoce a leziunilor sau a bolilor ce pot aparea in acest sezon, si bineinteles tratarea acestora.

IN sezonul rece este foarte bine ca crescatorii de ovine sa fie in contact permanent cu medicii si asistentii veterinari si sa efectueze permanent contoale de rutina in vederea prevenirii si combaterii bolilor ce pot aparea la oi in accest anotimp.

2016 vine cu scaderi de TVA pentru produsele alimentare de baza
Cresterea si ingrijirea ratelor

About Natalia p

Check Also

PROGRAMUL OPERATIONAL PENTRU PESCUIT SI AFACERI MARITIME (2014-2020). Masura II.2: Investitii productive in acvacultura

Masura II. 2 a Programului Operational Pentru Pescuit si Afaceri Maritime (POPPAM) 2014-2020 are ca …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit