Home / Legume / MAZAREA (Pisum sativum L.). Specificatii planta si zone de cultura

MAZAREA (Pisum sativum L.). Specificatii planta si zone de cultura

Mazarea este o planta leguminoasa  anuala, cu o importanta economica crescuta.

Planta de mazare rasare la 6-9 zile de la semanat, are radacina pivotanta, ramificata, bine dezvoltata, ce poate ajunge pana la 100 cm in sol. Pe radacini prezinta numeroase nodozitati, ce ajuta la imbogatirea solului cu azot.

Tuplina prezinta crestere nedeterminata (50-150 cm), este fistuloasa, cilindrica (usor
muchiata), de culoare verde-albastruie si ramificata de la baza. O proprietate a tulpinii plantei de mazare este ca se sustine erecta doar pana la inflorire, dupa care sub greutetea ramificatilor se culca la pamant.

Frunzele sunt paripenat compuse, cu 1-3 perechi de foliole, terminate cu carcei ramificati. Florile sunt dispuse in 2-3 raceme axilare la subsuoara frunzelor si apar treptat de la baza spre varf. O planta infloreste in cca. 10 zile, durata procesului de inflorire fiind influentat de conditiile climatice. In anii ploiosi durata infloririi poate dura mai mult, pana la 20 de zile, iar in anii secetosi durata de inflorire este mai mica.

Fructul este o pastaie dehiscenta pe linia de sutura a valvelor, predispus la pierderi de boabe prin scuturare. Semintele sunt globuloase de culoare galbena sau verde si au masa cuprinsa intre 4-5 g.

Mazarea este o planta putin pretentioasa fata de factorii de vegetatie, foarte adaptata la conditiile de clima temperata, mai umeda si mai racoroasa. Temperatura de germinatie a plantelor este de 1-2 grade celsius (3-4 grade celsius la soiurile zaharate), iar temperatura optima pentru dezvoltare a fructelor este 25 de grade celsius.  Este o planta rezistenta la seceta, insa pretinde necesar mai ridicat de apa in perioada de inflorie pana la formare a boabelor.

Cele mai favorabile soluri pentru dezvoltarea plantelor de mazare sunt: solurile mijlocii, luto-nisipoase sau nisipolutoase, calde, profunde, bogate in humus, bine aprovizionate in fosfor, potasiu si calciu, bine structurate, cu capacitate mare de retinere a apei, cu reactie neutra (pH=6,7-7,5), cum sunt cernoziomurile, solurile brun-roscate si aluviunile.

In tara noastra cele mai favorabile zone pentru cultura de mazare ecologica sunt in Campia Romana, Campia Transilvaniei, Valea Muresului si Valea Tarnavelor, Depresiunea Sibiului, Tara Barsei, Campia Crisurilor.

Nu sunt prielnice pentru cultura de mazare solurile din regiunile premontane, subcarpatice, si nisipoase din Lunca Dunarii  si Lunca Siretului.

Ceapa ( Allium cepa) . Soiuri autohtone de ceapa
Preincoltirea tuberculilor de cartof timpuriu. Soiuri de cartof timpuriu

About Natalia p

Check Also

Seminte profesionale ardei Kapia

Dinamica F1 RZ Ardei Kapia cu fructe foarte mari. Planta are creștere puternică dar compactă, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit