Menta, planta medicinala cu numeroase beneficii

Menta, Mentha piperita, este planta ierboasa, perena, rezistenta la conditiile de mediu care se raspandeste repede. Planta este originara din Europa, si  se dezvolta bine in orice regiune din tara noastra. Se inmulteste prin divizarea radacinilor si poate fi plantata in orice anotimp din an.
Frunzele de menta si partile aeriene sunt utilizate in totalitate in scopuri medicinale. Daca sunt zdrobite degaja miros placut racoritor. Contin cantitati mari de uleiuri volatile, substanţe polifenolice, taninuri si flavonoizi. Menta este des utilizata pentru a combate si trata bolile diareice, ale vezicii biliare, greţurile si colicile. Poate fi utilizata ca antiseptic, analgezic şi decongenstionant în afecţiunile ale cailor respiratorii. Este utilizata pentru calmarea iritatiilor pielii.
Menta este o planta inalta, cu radacini adanci, frunze paroase si flori mici de culoare violet. Se inmulteste usor prin divizarea radacinilor, mai greu prin plantarea de seminte. Creste bine in orice tip de sol, iubeste soarele dar tolereaza si umbra partiala.  Solul poate fi fertilizat cu substante specifice, inainte de a planta menta. Plantele de menta se asaza pe randuri formate la 45-60 cm, cu 5-10 cm intre ele. Nu necesita fertilizare suplimentara in timpul sezonului de dezvoltare.
Planta nu este afectata puternic de daunatori, rar frunzele se pot ofili pe margini. Ca metoda de preventie se vor indeparta toate oganele afectate.  Recoltarea se face cand planta incepe sa infloreasca.  Frunzele de menta pot fi pastrate dupa uscare in borcane din sticla inchis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *