Menta: proprietăți, beneficii, mod de folosire și contraindicații

Menta: proprietăți, beneficii, mod de folosire și contraindicații

Menta sau izma de gradina, izma buna, este o planta ce creste in zone cu clima temperat-continentala, expuse la soare. Menta, ale carei proprietati erau cunoscute inca din vechime, era folosita in antichitate in scopuri culinare, medicinale si aromatice. Egiptenii o foloseau pentru tratarea crampelor abdominale, iar femeile din Grecia antica isi frecau fata cu frunze proaspete de menta pentru intretinerea tenului si parfumul sau caracteristic, racoritor si proaspat. De la menta se folosesc frunzele si toata partea aeriana. Astazi, menta este folosita in fitoterapeutica si in aromoterapie, la obtinerea produselor cosmetice: pasta de dinti, creme de corp, sampoane, geluri de dus, lotiuni, pudra mentolata.

Menta: caracteristici generale. Exista multe specii de menta, la noi in tara, se numeste popular izma de leac, minta neagra, izma batraneasca, iarba buna, minta, borsita, diana, comfor, iarba creata. Radacina de menta nu contine uleiuri volatile. In tratamente fitoterapeutice se folosesc 3 tipuri de menta. Menta ( Mentha piperita) este o planta ce se cultiva in gradina, erbacee, perena, care invadeaza repede spatiul in care este plantata.  Planta poate fi inmultita prin despartirea tulpinii subterane (a stolonilor). Tulpina de culoare purpurie-violacee are patru muchii, este bogat infratita si creste pana la 40-90 cm. Frunzele ovale sunt opuse, usor grofate, cu nervuri ponuntate. Florile cu cate 4 petale foarte mici sunt grupate in inflorescente violacee sub forma de spic si se desprind de la subsuoara frunzelor pe toata tulpina. Mai sunt alte doua sortimente de menta folosita in scopuri medicinale care se numesc izma de apa Mentha aquatica si Mentha spicata– menta dulce, creata, cu frunzele grofate puternic. Speciile salbatice nu se folosesc in scopuri fitoterapeutice.

Menta contine uleiuri eterice: mentol si mentona, lipide, flavoide, acizii triterpenici, acizii: cumaric, clorogenic, cafeic, rosmarinic, taninuri, glucide, carotenoide, vitaminele C, D2, PP, saruri minerale. Mult mai bogate in uleiuri volatile sunt florile, ele se culeg ziua, cand e soare.

Menta: proprietati si beneficii

  1. Trateaza rapid diareea acuta neinfectioasa prin faptul ca menta are proprietati active cu rol constipant, astringent, combatand si inflamatiile.
  2. Amelioreaza simptomele colonului iritabil datorita continutului sau de mentol care actioneaza ca un usor analgezic asupra mucoasei gastrice, trateaza diareea, febra gastrica, infectiile toxice, stimuleaza digestia.
  3. Actioneaza ca antiinflamator al cailor respiratorii. Menta actioneaza la nivelul cailor respiratorii favorizand eliminarea secretiilor si ca emolient al mucoaselor nazale, avand efect antiinflamator, antialgic, expectorant si fluidifiant. Are proprietati antispastice si decongestionante. Preparatele din menta pot fi eficiente in tuse, dureri de gat, desfundarea nasului, bronsite, combaterea durerii de cap.
  4. Calmeaza durerile de cap si migrenele prin faptul ca menta actioneaza ca un reconfortant asupra sistemului nervos, continand acid cafenic si uleiuri volatile ce regleaza tulburarile nervoase. Inca din antichitate se utiliza uleiul din frunze de menta pentru calmarea durerilor de cap.
  5. Amelioreaza simptomele de greata si voma prin mirosul sau proaspat si aromat, prin substantele sale active conservate in preparatele din menta sau prin mestecarea catorva frunze crude. Persoanelor care au stari de lesin, daca li se da putin ulei de menta spre a fi mirosit le trece aceasta stare. Menta ajuta la tratarea rapida a indigestiei si a simptomelor sale.
  6. Are efecte benefice asupra respiratiei in tratarea infectiilor respiratorii: gripa, guturai, bronsita. Efectele tincturii de menta sunt racoritoare, decongestive, calmante, antiinflamatoare. Uleiurile volatile desfunda caile respiratorii si principiile active din menta favorizeaza respiratia.
  7. Cataplasma cu menta si uleiul de menta. Cataplama rece de menta calmeaza pruritul, iritatiile cutanate, contuziile. Pentru urticarii se poate face o cataplasma combinata din menta si musetel in proportii egale si se aplica pe locul afectat. Cataplasmele pentru migrene se aplica pe ceafa si pe frunte, infasurandu-se cu un bandaj. Cataplasma folosita in scopuri cosmetice este aplicata pentru un ten gras si cu porii dilatati, dupa ce fata a fost curatata cu apa si sapun. Uleiul de menta este folosit pentru frectii in combaterea durerilor reumatice, nevralgiilor, migrenelor.

Menta: mod de utilizare

  1. Ceaiul de menta este benefic in curatarea fetei prin tratarea acneei si a punctelor negre, impotriva diareei si are rol antiinflamator. Infuzia de menta se obtine din 1-2 lingurite de planta uscata sau verde, peste care se toarna o cana de apa clocotita, se acopera pentru a nu se pierde din uleiurile volatile, apoi se strecoara si se consuma 2-3 cani/zi. Daca se consuma inainte de masa, ceaiul are rol de a stimula apetitul, calmeaza arsurile stomacale, greturile. Daca se bea dupa masa, ceaiul are rol in digestie, in combaterea colicilor biliare, abdominale, iritarile colonului, are efecte in stoparea crampelor si a balonarilor, diaree, voma, astm, raceli, bronsite.

Pudra din frunze de menta uscate si macinate, usor umezita, se foloseste pentru inlaturarea senzatiei de greata, mentinerea sanatoasa a gurii si a dintilor. Maceratul din frunze de menta se foloseste impotriva diareei. Sucul din frunzele de menta se foloseste pentru inlaturarea respiratiei urat mirositoare. Din frunzele de menta se poate obtine pasta de menta, benefica in dispepsii, indigestii, greata, diaree, acnee. Infuzia concentrata de menta din 200g de menta si 3 l de apa clocotita  poate fi folosita pentru bai,  turnandu-se in apa din cada la o temperatura de 37 grade Celsius pentru a calma durerile musculare, reumatice.

  1. Tinctura de menta este obtinuta din 5 g de ulei de menta si 95g de alcool. In casa, tinctura de menta se prepara din 20g de pulbere de frunze uscate in 100 ml de alcool de 40 de grade. Se lasa la macerat timp de 7-8 zile. Se strecoara si se pastreaza in sticle de culoare inchisa. Se administreaza cate 20 de picaturi diluate in apa de 2-3 ori /zi.
  2. Vinul de menta terapeutic se obtine din 20 g de menta uscata si maruntita intr-un litru de vin. Se lasa la macerat 10 zile, timp in care se agita de cateva ori /zi. Apoi, vinul se filtreaza si se mai lasa la decantat inca 6 zile. Cand reziduul s-a depus pe fundul sticlei, vinul se pune in sticlute mai mici. Vinul care este sub 11 grade, se pastreaza la frigider, cel care are cel putin 11 grade se pastreaza la temperatura camerei si e valabil 1 an de zile.

Tonic aperitiv se obtine din 20 g de menta proaspata maruntita prin tocare cu care se umple o sticla pana la jumatate, restul se completeaza cu alcool de 40 de grade. Se lasa la macerat 3 zile, timp in care se agita de 3-4 ori pe zi. Se strecoara si se bea zilnic dimineata cate un paharel, cu o jumatate de ora inainte de mancare pentru stimularea peristaltismului intestinal. Otet sau ulei aromat de menta se poate obtine adaugand in sticla de ulei sau otet de mere 3 tulpini intregi cu tot cu frunze si flori (planta se poate utiliza si maruntita). Se lasa in loc insorit timp de 10 zile, apoi se strecoara. Otetul este folosit ca inhalant in guturai si calmarea durerilor se cap, iar uleiul aromat de menta se poate folosi in salate, in frictionarea tamplelor in migrene si stari de oboseala, pentru calmarea intepaturilor de insecte.

  1. Uleiul terapeutic de menta se obtine din 10 g de menta uscata fiarta cu 100 ml de ulei de floarea soarelui, pe baie marina. Se lasa 2 zile si se filtreza, fiind folosit in tratarea dermatitelor.
  2. Uleiul volatil sintetic de menta, numit si ulei esential sau ulei eteric se obtine pe cale industriala si are multiple intrebuintari. Uleiul esential de menta se utilizeaza pe zona afectata dizolvat: se pun 3 picaturi de ulei esential in 10 ml de ulei excipient. Astfel, uleiul de menta are urmatoarele proprietati fitoterapeutice: cu uz intern anesteziaza durerile de stomac, este antiviral (herpex simplex, virusul gripei), antibacterian, antifungic, antidiareic, poate inlatura foarte repede senzatia de greata cand se folosesc 2-4 picaturi puse intr-o lingurita cu putin zahar. Badijonarea gingiei in dreptul dintelui dureros cu ulei de menta are efect calmant si reduce inflamatia. Este folosit in inhalatii impotriva infectiilor cailor respiratorii, sinuzitelor. In aromoterapie are efecte benefice in tratarea anxietatii, migrenelor, reducand din intensitate problemele provocate de stres. Baile in care s-a adaugat infuzie de ceai de menta sau ulei de menta calmeaza durerile reumatoide, artritele, lumbago, urticariile.
  3. Cataplasma se face din pulbere fina de planta uscata peste care se adauga apa calduta pana se formeaza o pasta care se pune intr-un tifon si se aplica pe zonele afectate.

Menta: contraindicatii si reactii adverse. Ceaiul de menta creste tonusul nervos si se evita consumarea lui seara pentru a nu provoca insomnii. Menta are efect constipativ si se poate consuma in amestec cu alte plante pentru a se evita constipatiile.

Produsele din menta nu se iau in caz de ulcer gastric, boli hepatice severe, obturari ale cailor biliare, litiaze biliare, inflamatii ale vezicii biliare.

Uleiul de menta irita zona ochilor si nu se aplica in aceasta zona. Supradozarea cu uleiul volatil de menta produce greata si varsaturi. Preparatele care contin ulei de menta se evita a fi folosite la copiii mici in zona fetei si a nasului, deoarece pot produce spasme ale limbii si oprirea respiratiei. Uleiul de menta este contraindicat copiilor mici, femeilor gravide sau care alapteaza.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *