Home / Plante medicinale / Merisor: proprietati, beneficii, mod de utilizare, contraindicatii

Merisor: proprietati, beneficii, mod de utilizare, contraindicatii

Merisorul (Vaccinum vitis idaea) este un arbust de talie mica ce se intalneste in zonele de munte din intregul lant al Carpatilor din tara noastra, pe pajisti, in luminisuri, la o altitudine de peste 1300 m. In popor merisorul este intalnit sub denumirile de cununita, afin rosu, pervica.  De la merisor sunt folosite in scopuri terapeutice frunzele si fructele. Atat frunzele cat si fructele de merisor se recolteaza in august si toamna, prin lunile septembrie-octombrie.

Merisor: caracteristici generale.  

Merisorul are o radacina ramificata, lemnoasa, bine adaptata pentru solurile acide si umede. Tulpina (asemanatoare celei de afin) este bogat ramificata, lemnificata spre interiorul  tufei, inalta pana la 30cm. Frunzele sunt ovale, carnoase, lucioase, usor ascutite la varf, de un verde intens pe fata superioara. Florile cresc in varfurile ramurelelor, sunt grupate cate 2-3, au cate 5 petalele unite sub forma unui clopotel de culoare alb-rozalie, cu parfum specific. Merisorul infloreste in lunile mai-iunie. Fructele sunt bace mici, albe la inceput, apoi devin rozalii si la maturitate devin rosii-lucioase. Fructele sunt foarte zemoase, cu seminte multe, mici si albe.

Merisorul contine foarte multe principii active: antocianidine, arbutozida, flavonoide, metilarbutozida, taninuri, fiind foarte eficient folosit ca antiseptic pentru caile urinare si antimicrobian pentru infectiile cavitatii bucale. Pe langa acestea, planta mai contine zaharuri, acizi grasi, vitaminele B1, B2, provitamina A, vitamina C, E, uleiuri, saruri minerale si vaccinin.

Merisor: proprietati si beneficii

  1. Merisorul lupta impotriva infectiilor urinare si ale rinichilor. Sucul din fructele merisorului este considerat un dezinfectant urinar, avand si rol diuretic, iar la batrani reduce mirosul puternic al urinei. Tot in acest scop terapeutic este folosita si tinctura din frunze de merisor in cure de 2 saptamani / luna. Preparatele din merisor sunt utilizate in tratarea de cistite acute, uretrite, pielonefrite, leucoree, inflamatii urogenitale, reumatism, guta, diaree.
  2. Impiedica depunerea pietrelor la rinichi, proantocianidina continuta in merisor este de 20 de ori mai puternica decat vitamina C. Reduce riscul instalarii osteoporozei prin intarirea sistemului osos cu continutul natural de calciu.
  3. Ajuta la mentinerea greutatii corporale. Sucul de merisor este folosit in curele de slabire pentru calitatile sale diuretice si diaforetice, grabind eliminarea toxinelor din corp prin urina si transpiratie. Acizii grasi oleanolic si ursolic au efecte anabolice si lipolitice, favorizand arderea grasimilor.
  4. Vitaminizeaza si mineralizeaza organismul Merisorul este bogat in saruri minerale, substante flavonoide ce tonifica si intaresc corpul uman, inlaturand starile de oboseala.
  5. Intareste sistemul imunitar Sucul din fructe proaspete tonifica organismul, ajutandu-l in detoxifiere, in lupta impotriva infectiilor bacteriene. Produsii activi continuti intaresc sistemul imunitar, ajuta corpul in prevenirea bolilor, in special a gripelor si racelilor, contribuie si la mentinerea sanatatii cavitatii bucale, intaresc membranele celulare.
  6. Hrana pentru celulele nervoase Merisorul contine vitamine ce sunt antioxidanti puternci ce intaresc celulele nervoase si imbunatatesc functionarea creierului, previn bolile neurodegenerative.
  7. Curele cu merisor au efecte minunate asupra aterosclerozei Preparatele din merisor sporesc rezistenta si elasticitatea vaselor de sange prin curatarea depunerilor de substante grase depuse pe peretii acestora. Merisorul protejeaza organismul de bolile cardiovasculare prin antioxidantii puternici pe care ii contine. Fructele se consuma proaspete, congelate sau in preparate pe baza de merisor.

Merisor: mod de utilizare 

1.Fructele proaspete de merisor sunt foarte bune in tratarea racelilor prin caracterul lor puternic antiinflamator si antiseptic. Fructele se pot usca, se pot congela. Sucul se extrage si se pasteurizeaza. Din fructe se poate obtine un gem gustos, fara a se adauga mult zahar (3 parti fructe la o parte zahar) deoarece boabele contin multa pectina si, cand se raceste, siropul se gelifiaza repede. Mod de preparare: se spala fructele si se adauga zaharul, se lasa cateva ore pana se topeste zaharul si se fierbe la foc mic, doar cat sa se lege putin si fructele raman rosii. Gemul fierbinte se toarna in borcan. Se intoarce borcanul cu capacul in jos, se tine asa cateva minute si se sterilizeaza prin acoperirea cu o patura. In zona de nord a tarii se gasesc fructe de merisor de vanzare in piata si se pun la murat numai cu apa in sticle de 1 litru sau de jumatate de litru. Se pun mai intai fructele, apoi se completeaza cu apa cat sa le acopere. Nu se umple sticla foarte tare pentru ca ele vor mai fermenta putin pe parcurs, nici nu se inchide etans cat timp fermenteza. Se lasa capacul usor intredeschis si se tin intr-un loc mai intunecos. Se pastreaza la rece si se consuma in scopuri terapeutice cate o cescuta, (cu putina miere pentru ca au un gust fad) in caz de raceli, iar efectul se cunoaste din a doua zi.

  1. Suc din fructe de merisor poate fi obtinut prin stoarcerea fructelor. Se consuma proaspat pentru cantitatea mare de antioxidanti pe care o contine, in cure de cateva saptamani. De asemenea, sucul poate fi folosit la obtinerea sosurilor pentru carne. Boabele se adauga in salate. Are efecte in curele de slabire, in raceli, infectii urinare, restabileste nivelul colesterolului in tratarea bolilor cardiovasculare.
  2. Infuzia de frunze de merisor se obtine prin adaugarea unei cani de apa clocotita peste 1 lingurita de frunze uscate. Se lasa la infuzat 15 minute, apoi se strecoara si se bea cu o jumatate de ora inainte de masa, de 3 ori/zi, cate 1 cana pe stomacul gol. Maceratul la rece este foarte eficient si se obtine prin punerea intr-o cana de apa a unei linguri de frunze, care se lasa la macerat timp de 6 ore, apoi se strecoara. Maceratul se administreaza ca si infuzia, in aceleasi conditii. Pulberea de merisor se obtine din frunze uscate, macinate fin. In timpul curei se ia pe stomacul gol cate o lingurita rasa, putin umezita, de 3-4 ori/zi. Produsul se tine sub limba timp de 15 minute pentru a avea eficienta mai buna, apoi se inghite. Decoctul se obtine din frunze si fructe fierte in cantitati egale. Este util in enterite, diaree, faringite, afte, somatite. In uz extern se pot aplica local comprese pe hemoroizi, eczeme.
  3. Tinctura din frunze de merisor se obtine din prepararea la rece a 100 g de frunze de merisor maruntite in 350 ml de alcool de 40 de grade. Se lasa la macerat timp de 2 saptamani, apoi se strecoara si se pune in sticlute inchise la culoare. Tinctura din frunze de merisor se foloseste in infectiile si inflamatiile tractului urinar: cistite, pielonefrite, uretrite, guta, enterocolite. Curele dureaza cate 3 luni, urmate de o luna pauza; se administreaza cate 15-40 de picaturi ce se dizolva in 150ml apa, de 3 ori/zi.

Tinctura are efect rapid si este foarte bine asimilata de organism, avand efecte vizibile in scurt timp.

  1. Extractul din mladite de merisor si capsulele sunt produse obtinute in laborator ce se folosesc cu rezultate foarte bune in tratarea infectiilor urinare.

Merisor: contraindicatii si reactii adverse Merisorul este contraindicat in insuficienta renala, adenom de prostata, obturari ale cailor urinare, femeilor gravide, copiilor mici sau persoanelor care sunt alergice la aceasta planta. Preparatele din merisor nu se administreaza persoanelor care fac tratamente ce acidifica urina. Daca se folosesc timp indelungat preparatele din merisor, acestea pot irita mucoasa gastrica sau pot produce reactii alergice.

Este strict interzisa copierea, reproducerea si/sau utilizarea in orice alt mod a Continutului si a oricarei parti din acesta fara permisiunea in scris a www.agropost.ro

Passiflora, proprietati, beneficii, mod de utilizare, contraindicatii
Lemnul-dulce, proprietati, beneficii, mod de utilizare, contraindicatii

About Florin

Check Also

Ghimpe, proprietati, beneficii, mod de utilizare, contraindicatii

Ghimpele (Xanthium spinosum) este o buruiana din flora spontana din Europa, Africa, Asia si America …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit