Home / Stiri / Metode de roire artificiala la albine

Metode de roire artificiala la albine

Prin roire artificila se inlatura neajunsurile roirii naturale si se usureaza munca stuparului. Acest proces are ca scop dezvolterea buna a familiei de albine si crestera productiei de miere.
Cauzele care determina roirea sunt: suprapopularea stupilor, ventilatia necorespunzatoare din interior, numarul mare de pui pe care tinerele albine trebuie sa ii hraneasca, faguri insuficinti sau necorespunzatori pentru depunerea de oua, lipsa de spatiu din cladirea fagurilor sau factorii genetici.
Iata cele mai simple si eficiente metode de roire artificiala folosite in stupinele de profesionisti si amatori:
Roirea artificiale prin divizare, este cea mai simpla metoda de inmultire artificiala, se practica cu succes in stupinele cu numar mic de familii de albine. Are avantajul ca apicultorul, in timp scurt,  poate sa-si dubleze numarul de familii. De  obicei se realizeaza dupa inflorirea salcamului, pe la mijlocul lunii mai, astfel noile familii vor participa la cules. Procesul se realizeaza in zile calduroase cand albinele sunt foarte active. Se aduce un stup nou langa cel ce va fi divizat, in acesta vor fi transferati jumatate din fagurii cu albine, puietii si mierea, din stupul de baza. Se verifica stupul in care a ramas matca. Spre seara se introduce o matca noua in familia orfana. Daca se constata ca in unul dintre stupi au revenit mai multe albine lucratoare, in ziua urmatoare acel stup va fi putin indepartat. Dupa ce noua matca va incepe sa depuna oua cele doua familii se vor dezvolta normal.
Roirea artificiala prin stolonare colectiva, presupune formarea a cate doi stupi noi din familia de baza. Acest proces se desfasoara intr-o perioada mai lunga de timp, pana in iarna se vor obtine familii puternice.
Daca se intampla ca roiul nou format sa nu se dezvolte corespunzator, acesta va fi desfiinatat iar albinele, puietii si rezervele de hrana vor fi transferate in altele puternice.

Aronia - Aronia melanocarpa informatii generale
Agricola Bacau trece la un nou model de Business

About Natalia p

Check Also

PROGRAMUL OPERATIONAL PENTRU PESCUIT SI AFACERI MARITIME (2014-2020). Masura II.2: Investitii productive in acvacultura

Masura II. 2 a Programului Operational Pentru Pescuit si Afaceri Maritime (POPPAM) 2014-2020 are ca …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit