Home / Diverse / Metode de tratare a apelor uzate pe care trebuie sa le luam in considerare!
Metode Tratare apa uzata

Metode de tratare a apelor uzate pe care trebuie sa le luam in considerare!

Tratarea apelor uzate se va face intotdeauna prin tratamente primare si secundare. Pentru a se indeparta poluantii, este nevoie de un tratament tertiar corespunzator. Putem intalnii diverse instalatii de epurare a apelor uzate. Sursele de poluare trebuie sa aleaga intotdeauna tehnologiile si instalatiile adecvate corespunzatoare pentru ca apa uzata sa fie tratata cum trebuie si in functie de nevoi.

Tratament primar. Epurarea mecanica

    Epurarea mecanica se bazeaza pe procese fizice de tratare a poluantilor din apele uzate. Prin epurarea mecanica se indeparteaza matetiile grosiere, cele solide, prin retinerea acestora pe gratare, site, etc. Prin procesele de decantare se indeparteaza suspensiile formate din particule minerale. Materiile grosiere trebuie sa fie indepartate prin aceste tehnici, astfel vor infunda conductele si circulatia apei, etc prin acestea. Decantarea poate sa fie de mai multe tipuri si anume in functie de procedeele aplicate sau de natura apelor. Decantoarele sunt diferite constructii din beton in care apa uzata curge grabesc depunerea particulelor in suspensie. In general, instalatiile de epurare mecanice sunt prevazute cu separatoare de uleiuri si grasimi.

Epurare chimica

     Metoda aceasta de tratare a apei uzate indeparteaza poluantii si toate substantele chimice. Pentru epurarile rapide si eficiente se foloseste intotdeauna aceasta medoda. Prin intermediul acestei metode, materiile in suspensie fina nu se decanteaza si se elimina mult mai repede. Pentru a se elimina corect poluantii dizolvati, intotdeauna specialistii recurg la reactii chimice. Doar prin aceste metode se elimina metalele grele, cianurile, fenolii, colorantii.

Tratament secundar. Epurarea biologica

  Substantele organice dizolvate in apa se elimina prin absorbtia celulelor, microorganismelor, bacteriilor, etc. Epurarea se va face cu namol activ, prin biolfiltre si iazuri de oxidare. Prin aceste trei metode se produce tratarea apelor uzate.

Orice activitate industriala sau comerciala cu care avem de-a face, va genera ddeseuri daunatoare mediului inconjurator. De aceea acestea trebuiesc tratate si prelucrate. In timpul procesului de tratare, produsele care polueaza apa sunt eliminate in totalitate.

 

Separarea de hidrocarburi uleiuri ( cu filtru coalescent)

Acolo unde avem scurgeri de ulei sau de produse petroliere este recomandat ca inainte de statia de epurarea sa filtram particulele de hidrocarburi

Separatoarele de uleiuri prin decantare statica si filtrare cu filtru de coalescenta, asigura tratarea apelor uzate. Trebuie ca randamentul de separare a hidrocarburi cu filtru coalescent fie de peste 95%.

Tratarea apelor industriale uzate prin aceasta metoda  se realizeaza la apa provenite de la: platforme acoperite, service auto, spalatorii auto, depozite de fier vechi, parcari subterane.

Principiul de functionare al separatorului de hidrocarburi cu filtru coalescent:
Apele uzate care contin uleiuri si hidrocarburi patrund in compartimentul de separare, prin racordul de intrare, unde are loc o separare gravitationala a uleiurilor/hidrocarburilor si o decantare a namolului , apoi apa astfel tratata intra prin intermediul unor fante (deschideri) in compartimentul de linistire unde se gaseste filtrul coalescent si unde se face separarea particulelor fine de uleiuri/hidrocarburi. Evacuarea se face prin intermediul racordului de iesire, care iese din compartimentul de linistire.

 

Tratement tertiar

     Acest tratament se aplica in scopul realizarii apelor dupa tratare. Tehnicile de tratare a namolului provenit din apele reziduale sunt: operatii de ingrosare a slamului, stabilizarea slamului, oxidarea termica a namolului, operatii preliminare, conditionarea slamului, operatii de uscare, depozitarea permanenta a slamului. Apa va fi curatata si tratata de substantele organice prin microorganisme care se hranesc cu aceste fecale, hartie si se gasesc in namolul activ. Trebuie sa luat neaparat in considerare tratarea apelor deoarece este vorba de sanatatea noastra si de protectia mediului inconjurator. Aceste ape daca nu vor fi tratate corespunzator vor fi incarcate de incarcatura chimica.

 

Semințe de varză Kale
TOMATE-simptome de carente si excese pe tulpina

About Cristiana

Check Also

TOMATE- simptome de carente si excese pe radacini

  • CARENTA DE AZOT: – radacini primare lungi (in raport cu partea aeriana putin …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit