Home / Diverse / Metode eficiente de combatere a manei

Metode eficiente de combatere a manei

Sub numele de mana se ascund mai multe specii de ciuperci care ataca plantele, provocand aparitia unor pete de culori variate (de la galbui sau verde inchis pana la visiniu) atat pe frunze, cat si pe ramuri, fructe si alte parti aeriene ale plantelor atacate.

Pe masura ce boala inainteaza, tesuturile atacate isi schimba coloarea spre aramiu si in final se usuca si cad.

Aparitia si dezvoltarea ciupercilor care provoaca mana sunt cauzate de combinatia de soare, caldura si umiditate (mana apare de regula dupa zilele ploioase dar calduroase de vara).

Cele mai puternice atacuri se realizeaza primavara si vara iar cele mai pagubitoare pentru gradinar sunt acelea care afecteaza inflorescentele deoarece pot compromite total productia din acel an.

O serie intreaga de plante sunt vulnerabile la acest daunator din categoria fungiilor: tomatele, viata de vie, castravetii, dovleciorii, pomii fructiferi, etc.

Cea mai  ieftina, si in acelati timp eficienta, metoda de combatere este preventia.

O parte din actiunile de preventie se desfasoara toamna sau iarna, cum ar fi arderea tuturor resturilor vegetale din gradina, o practica des folosita in trecut de taranii noastri si care isi avea rostul ei.

Practic, prin ardere, se distrug sporii de mana (si o serie intreaga de alti daunatori), reducand considerabil sansele unui atac pentru urmatorul an agricol.

Acelasi rol de purificare si distrugere a potentialilor daunatori il constituie si aratul de toamna sau rasturnatul pamantului in ferestrele iernii, in cazul gradinilor.

Atentie mare cand efectuam irigarile. Irigati tot timpul dimineata inainte de rasaritul soarelui, astfel incat funzele sa se usuce pe masura ce soarele rasare. De asemeni evitati pe cat posibil irigatul prin aspersiune, care stropeste frunzele si creste astfel riscul aparitiei manei.

Atentile la ranile pe care le facem prin copilire si carnire, ele sunt posibile porti de intrare ale infectiilor (inclusiv manei) in organismul plantei.

Rotati culturile. Rotatia culturilor, pe langa rolul de a da ragaz solului sa isi refaca potentialul hranitor, are si scopul de a rupe lantul biologic al fungiilor si altor daunatori. Rotatia se impune mai ales daca anul precedent tocmai a avut loc un atac de mana.

Pastrati o distanta decenta intre rasaduri atunci cand le cultivati. Unul dintre rolurile acestei distante este si acela de a impiedica transmiterea bolilor de la o planta la alta.

Cultivati in gradina ceapa, usturoi sau praz. Aceste plante contin substante naturale care inhiba dezvoltarea cipercii de mana.

Daca observati totusi ca mana si-a facut aparita in gradina, rupeti frunzele atacate si distrugeti-le intr-un loc cat mai departe de gradina (nu le rupeti si le aruncati tot in gradina deoarece sporii de mana vor fi propagati mai departe).

Daca atacul continua, atunci puteti actiona cu produse chimice din comert: Ridomil Gold + ; Curzate plus; Bravo 500 SC si altele asemenea.

La fel de bine puteti folosi insa si zeama bordeleza sau, sau, si mai eco, o solutie 100% homemade, fabricata dupa cum urmeaza:

Se realizeaza o solutie formata din 80% apa si 20% lapte crud de vaca (merge si cu zer in loc de lapte). Se amesteca bine pentru omogenizare si apoi se torna intr-un pulverizator.

Se aplica aceasta solutie pe frunze, in mod preventiv, o data pe saptamana.

Rezultatele sunt extraordinare, mai ales pentru culturile de rosii, castraveti si vita de vie, dar si pentru dovlecei si alte legume de gradina.

Cresterea sturionilor in bazine
Prepararea solutiilor pentru stropit

About Cristina P

Check Also

TOMATE-simptome de carente si excese pe tulpina

• CARENTA DE AZOT: – tulpini scurte si subtiri EXCES DE AZOT: – ingrosarea tulpinii, …

One comment

  1. apa cu 20% zer preventiv la mana ? …
    -am mai intilnit home made cu solutie de sapun sau bicarbonat …
    -as dori o confirmare ( linc. eventual ) daca nu va deranjeaza
    MERSI !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit