Home / Vita de vie si vin / Micoze la vita de vie – Mana vitei de vie

Micoze la vita de vie – Mana vitei de vie

Vita de vie este frecvent afectata de diferiti agenti patogeni sau daunatori care pot provoca boli grave si ca urmare o productie scazuta. Cei mai raspanditi agenti patogeni care afecteaza aceste plante sunt virusurile, bacteriile si ciupercile.
Micozele sunt boli provocate de diferite ciuperci,  acesta afecteaza funzele, lastarii si fructele plantei. Principalele micoze la vita de vie sunt: mana vitei de vie, antracnoza, putregaiul alb al radacinilor si eutipoza.
Mana vitei de vie este produsa de ciuperca Plasmopara viticola, originara din America de Nord. Aceasta ciuperca s-a raspandit rapid si in tarile europene inca din a doua jumatate a secolului 19. Ciuperca provoaca pagube impotante plantatiilor afectate, nu doar in anul in care ataca ci si in anii urmatori. Afecteaza puternic boabele de strugure, vinurile obtinute din boabe bolnave sunt acide si nu au buchet.  Pagubele pot varia intre 10 si 80% din totalul culturii.
Atacul manei este vizibil pe toate organele aeriene ale plante: frunze, lăstari , cârcei, flori, ciorchini şi boabe. Fruzele afectate sunt patate (capata aspect de ars, pe masura ce boala evolueaza) dar pana imbatranesc manifesta rezistenta sporita la boala. Pe partea inferioare a frunzelor se dezvolta miceliul.  Lastarii ierbacei şi cârceii prezinta pete de culoare bruna si in timp sunt acoperiti de miceliu care are aspect de  puf albicios. Coardele afectate nu se matureaza, ciorchinii mici acoperiti cu miceliu, se ingalbenesc si se usuca. Infectia poate evolua si poate afecta boabele mai mari, acoperindu-le cu un strat ceros. Ciuperca poate afecta interiorul fructelor, patrunzand prin intepaturile insectelor. Boabele afectate fie se zbarcesc fie cad cu usurinta.
Se transmite cu usurinta in primaverile ploioase, cand sporii crapa si incep sa se dezvolte. Dupa ce produc infectiile primare, incepe perioada de hranire a ciupercii in frunza. In perioada urmatoare, de formare a miceliului,  se pot observa si primele simptome.
Masuri de prevenire si combatere. Se recomanda ingrijirea riguroasa a plantatiei, intrucat s-a observat ca mana vitei de vie afecteaza intens plantatiile neingrijite. Trebuie efectuate la timp lucrarile de igienizare, legat, copilit şi cârnit.  Combaterea chimica se realizeaza prin aplicarea de substante chimice cu solutii specifice.

Boli si daunatori ce afecteaza plantatia de vita de vie
Cum se taie vita de vie

About Natalia p

Check Also

Struguri negri de masa

Se pare ca cercetatorii descopera  permanent noi beneficii si efecte miraculoase asupra sanatatii produse de …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit