Home / Diverse / Miere de albina uniflora

Miere de albina uniflora

Mierea de albina se poate imparti in doua categorii: miere de albina monflora, care provine predominant de la o singura planta (salcam, rapita, tei, floarea soarelui s.a) si mierea de albina poliflora care provine de la mai multe tipuri de plante.

Mierea monoflora mai este cunoscuta si sub numele de miere uniflora sau miere de sortiment, cea poliflora este cunoscuta si sub denumirea de miere de toate florile.
In Romania, cantitatea de miere de albina monoflora este mica, iar cele mai mari productii sunt obtinute de la rapita, salcam, brad si tei.

Mierea de rapita este obtinuta de la floriele de Brassica napus var. oleifera, care in ultimii ani este  cultivata pe suprafate tot mai intinse ale tarii noastre. Se recolteaza in lunile mai si iunie, de la plantele cultivate in toamna, si in iulie-august de la rapita cultivata primavara. Mierea de rapita are coloratie slaba, gust dulce si mirosul florilor de rapita. Are un continut de apa destul de ridicat, 18%, pentru ca este recoltata devreme si nu cristalizeaza in faguri. Continutul de glucoza este de 48%, iar cel de fructoza este de cca 44%. Acest sortiment de miere are continut ridicat de polen, de peste 95% provenit de la florile de rapita, polenul provenit de la flora spontana de primavara este foarte redus.

Mierea de salcam, este produsa din nectarul florilor de salcam Robinia pseudocacia. In tara noastra salcamul populeaza zone intinse, sub forma de paduri sau creste izolat, doar din paduri se poate obtine material pentru obtinerea de miere de salcam pura (aproape pura). Mierea recoltata in luna iunie este cea mai pura, este fina si discreta si este extrem de apreciata. Continutul de apa aste mai mic de 18%, este saraca in glucoza, dar are continut bogat de zaharuri secundare (zaharoza,  maltoza si erloza). Viteza de cristalizare la mierea de salcam este foarte scazuta, poate ramane in stare lichida un an.

Mierea de brad este mierea recoltata de albine de pe brazi si de pe molizi, in timpul verii. Are savoare dulce, placuta asemanatoare maltului. Culoarea este intensa si poate sa aiba nunate de maro-inchis spre negru. Continutul de apa aste redus, vascozitatea normala, continutul de fructoza este de cca 37%, cel de glucoza este de aproximativ 32%. Este foarte apreciata mierea de brad obtinunta in Carpatii Orientali si Carpatii Occidentali.

Ciuperci Shiitake
Soiuri de pepeni galbeni, soluri nisipoase

About Natalia p

Check Also

TOMATE-simptome de carente si excese pe tulpina

• CARENTA DE AZOT: – tulpini scurte si subtiri EXCES DE AZOT: – ingrosarea tulpinii, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit