Home / Diverse / Mierea de albine, produs apicol cu importanta economica ridicata

Mierea de albine, produs apicol cu importanta economica ridicata

Apicultura este stiinta care studiaza viata, cresterea si ingrijirea albinelor si are ca scop obtinerea si folosirea produselor apicole  si polenizarea culturilor agricole.

In tara noastra apicultura a fost inca din antichitate o ramura economica importanta, produsele apicole au fost elemente valoroase de troc. In prezent apicultura este sprijinita prin diferite masuri care au ca scop imbunatatirea calitatii vietii albinelor si inmultirea numarului de familii de albine si prin sprijin financiar acordat crescatorilor de albine pentru a creste calitatea produselor apicole.

Prin Programul National Apicol (PNA) 2014-2016 este disponibila suma de 29.705.660,20 lei, pentru urmatoarele masuri de ajutor financiar:
realizarea sistemului informatic pentru identificarea stupilor;
achizitionarea de medicamente si funduri de stupi pentru control sau funduri de stupi antivarooa folosite in apicultura conventionala si ecologica;
achizitionarea de matci, roiuri pe faguri si/sau familii de albine pentru apicultura conventionala sau ecologica;
achizitionarea de stupi in vederea reformarii stupilor uzati in urma deplasarii acestora in pastoral;
decontarea analizelor fizico-chimice care sa ateste calitatea mierii.

Mierea de albina este principalul produs apicol exploatat in tara noastra, datorita insusirilor nutritive foarte speciale si a efectelor terapeutice deosebite.

Mierea este un aliment foarte complex cu importanta ridicata pentru organismul uman. Este un aliment cu valoare energetica ridicata, 310 calorii/100g, este bogata in  vitaminele A, C, K, D, complexul de vitamina B,  calciu, sodiu, potasiu, fosfor, saruri minerale si carbohidrati usor digerabili, cu gust dulce foarte placut. Are umiditate scazuta, astfel poate fi pastrata timp indelungat fara a fi afectata de atacul bacteriilor, are volum redus si poate fi usor depozitata, are aciditate ridicata, pH-ul poate varia intre 3.2 si 4.5% fapt ce o face mediu impropriu pentur dezvoltarea bacteriilor. Este un aliment complex care nu necesita conservanti alimentari pentru pastrare. Miere are numerose domenii de utilizare: industia alimentara, industria farmaceutica, industria cosmetica, etc.

Pe piata locala sunt foarte apreciate sortimentele de miere de salcam, miere de tei , miere de conifere, miere de floarea soarelui, miere de rapita si miere poliflora.

miere de albina

Imbunatatirea productiei la cultura de pepene galben
Daunatori la cultura de porumb

About Natalia p

Check Also

TOMATE- simptome de carente si excese pe radacini

  • CARENTA DE AZOT: – radacini primare lungi (in raport cu partea aeriana putin …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit