Home / Diverse / Murul (Rubus fructicosus) – importanta agricola

Murul (Rubus fructicosus) – importanta agricola

MURUL (Rubus fructicosus) este o specie de arbust care crește spontan în Europa și America de Nord. In tara noastra culturile se mur sunt inca reduse. Un interes special pentru aceasta specie s-a observat in ultimii ani datorita potentialului economic ridicat reprezentat de fructe.  Murele sunt  surse de vitamine şi minerale  ce pot preveni cancerul de colon, ajută la reglarea tranzitului intestinal, la buna funcţionare a sistemului nervos, întăresc oasele, detoxifică ficatul, întăresc sistemul imunitar, previn anemia, ameliorează durerile în gât. Au continut ridicat de  vitamina A, vitamina C, vitamina K, potasiu, fosfor, magneziu, calciu, fier, sodiu, acid folic, luteina, tanine, mangan si seleniu.
Murul este o specie importanta pentru agricultura datorita multiplelor avantaje: rezistenta la boli si daunatori, adaptare la conditiile de sol, randament mare, multiple posibilitati de utilizare a fructelor (proaspete sau prelucrate – sucuri, siropuri, vinuri, gemuri, marmelade, industria farmaceutica).
In tara noastra murul de gradina este putin cultivat, productia anuala nu depaseste 5000 de tone. O mare parte de fructe este colectata din flora spontana. Creste spontan in padurile din regiunile montane, în regiunile mai secetoase din câmpie sau pe malurile râurilor. Are o arie de raspandire mai mare ca a zmeurului. Cultura murului este usoara, arbustul nefiind pretentios la tratamente, sol si irigare. Plantatia de mur nu poate fi intercalata (cu alte legume) sau asociata (cu alte specii pomicole).
Soiurile de mur fara ghimpi s-au adaptat cel mai bine conditiilor din tara noastra. Cele mai utilizate soiuri sunt: Navaho, Cester, Triple Cown,  Thornfree, Smoothstem, Evergreen, Hull Thornless, Logan-berry, Black Satin si Loch Ness.

Sase modele de motosape pentru gradina, preturi si imagini
Specii de trufe romanesti

About Natalia p

Check Also

TOMATE-simptome de carente si excese pe tulpina

• CARENTA DE AZOT: – tulpini scurte si subtiri EXCES DE AZOT: – ingrosarea tulpinii, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit