Home / Diverse / Norme ce trebuie respectate la sacrificarea mieilor si a iezilor de Paste

Norme ce trebuie respectate la sacrificarea mieilor si a iezilor de Paste

Conform legislatiei in vigoare sacrificarea mieilor si a iezilor care sunt destinati comercializarii trebuie facuta in abatoare si spatii special amenajate in conditii de igiena riguroase. Spatiile din apropierea pietelor amenajate in preajma sarbatorilor Pascale trebuie sa fie prevazute cu echipamente speciale si sa detina facilitatile specifice pentru sacrificarea acestor animale. In aceste zone amenajate se impune prezenta medicului veterinar care va supraveghea buna desfasurare a sacrificarii animalelor.

Carnea de miel si de ied poate fi comercializata doar daca este insotita de certificatul de sanatate a animalului  eliberat de medicul veterinar responsabil. Carnea destinata consumului publicului trebuie sa fie marcata cu sigla in forma ovala care sa ateste starea de sanatate a animalului. Aceata sigla trebuie sa fie de forma ovala si sa posede inscriptiile:

-in partea superioara trebuie mentionata tara (ROMANIA SAU RO)
-in centru trebuie sa existe numarul de autorizare al ANSVAS
– in partea inferioara se impune prezenta  abrevierii CE

Animalele sacrificate in centre temporare trebuie sa aiba o sigla ovala pe care trebuie sa fie inscris codul numeric acordat de Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor  judeteana.

Spetiile temporare trebuie sa fie bine definite, sacrificarea animalelor trebuie efectuata in spatii bine delimitate pentru a nu produce disconfort cumparatorilor; se impune alimentarea la sistem curent de apa calda si apa rece; trebuie sa fie prevazut cu rezervoare speciale avizate de colectare a deseurilor ramase in urma sacrificarii.

Carnea mieilor si a iezilor sacrificati in astfel de spatii trebuie avizata si comercializata direct catre consumatorul final.

Animalele ce pot fi sacrificate in aceste spatii trebuie sa fie identificate in baza actelor specifice; starea de sanatate a mieilor/iezilor trebuie sa fie buna ( sa nu sufere de boli infectocontagioase); animalele trebuie sa fie insotite de carnetul de sanatate si formularul de transport.

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, recomanda atentie sporita la achizitionarea carnii de miel si ied; inspectorii ANSVAS recomanda consumul e carne doar din spatii avizate si special amenajate.

sacrificarea mieilor in centre special amenajate

 

Plug Pöttinger Servo 65 NOVA Plus, specificatii si intretinere
Soiuri de salata verde apreciate pe piata autohtona

About Natalia p

Check Also

TOMATE- simptome de carente si excese pe radacini

  • CARENTA DE AZOT: – radacini primare lungi (in raport cu partea aeriana putin …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit