Noul Cod Fiscal prevede TVA de 9% pentru lapte, oua si pasari vii

Lista de alimente de baza care vor beneficia de reducere de TVA s-a extins, si a ajuns sa fie incluse painea, pestele, legmele, fructele, ouale, animalele si pasarile vii. Cu privire la lapte si produsele lactate, Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anuntat ca se negociaza sa se ajunga la un consens intre fermieri si procesatori, pentru ca acest produs sa fie inclus in aceasta lista de alimente cu TVA de 9%.

Noul Proiect revizuit de Cod Fiscal prevede o lista extinsa a alimentelor cu TVA de 9%, intre acestese gasesc: animale vii si pasari vii, din specii domestice, carne, inclusiv organe comestibile si preparate din carne, peste si preparate din peste, cu exceptia pestilor ornamentali, lapte, produse si subproduse lactate, oua, legume, plante, radacini si tuberculi, alimentare, fructe comestibile si preparate din acestea. Toate aceste produse de baza vor putea fi cumparate incepand de anul viitor cu taxa pe valoare adaugata de 9%.

O cerere de scadere a TVA-ului pentru lapte si produse lactate a venit din partea Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui (APRIL), insa dupa cum a declarat si Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin inca nu s-a ajuns la o intelegere intre fermieri si reprezentantii ARIL: „Am avut o discutie si nu pot sa spun ca am finalizat-o cu o concluzie. Cert este un lucru, ca exista o deschidere guvernamentala si in primul rand la Ministerul de Finante, de a extinde reducerea TVA de la 24 la 9% si la produsele lactate pe tot fluxul de productie. Exista in momentul de fata un diferend intre producator si procesator pentru ca, sigur, procesatorii isi doresc o cota redusa de TVA, iar asta ar insemna sa avem un impact extraordinar la pretul de raft, acolo unde teoretic s-ar putea reduce semnificativ costul. Asta ar insemna o crestere a consumului. Pe de alta parte, producatorul care se foloseste o perioada de timp de acel TVA de 24% in acest moment nu doreste o reducere a TVA la procente. Este vorba despre cash flow, de fluxul de numerar pe care il are producatorul. Incercam sa gasim o solutie, astfel incat sa multumim si producatorii, si procesatorii. Sper sa o gasim pentru ca obiectivul foarte important este stimularea consumului, de asta avem nevoie in momentul de fata. Cred ca va trebui sa avem mai multe discutii cu producatorii si procesatorii, dar si cu Ministerul de Finante pe acest subiect”.

Noul proiect de Cod Fiscal prevede scaderea standard a TVA-ului de la 24% la 20% din 2016 si apoi la 18% din 2018.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *