Home / Cresterea animalelor / Oaia cap negru – Carabasa de Teleorman

Oaia cap negru – Carabasa de Teleorman

Rasa este reprezentativa pentru zona de sud a tarii. A fost omologata in  2010, si s-a raspandit repede in tara noastara datorita productiei crescute de lapte, carne si lana. Oaia este foarte bine adaptata conditiilor climatice din tara noastra.
Rasa isi are originea in turcanele locale care au intrat in contact  in timpul transhumantei cu oile din rasa Bergamasca. Selectia a fost facuta de crescatorii din judetul Teleorman, care au selectat si ingrijit animalele pana ce au obtinut exemplare masive si productive, competitive cu rase celebre europene.
Potrivit specialistilor oile sunt bine adaptate conditiilor de mediu de la ses, campie si deal dar nu dau rezultate buna daca sunt crescuta in zonele de munte.
Animalele au format corporal masiv, specific ovinelor exploatat pentru lapte, capul ingust, corpul alungit ( 82-90 cm), inaltime mare ( 68-85 cm), pieptul lung si puternic, parul ce acopera fata si picioarele este negru si urechile semiblege. Lana obtinuta de la oile cu cap negru este de culoare alba, cu fibre negre in cojoc, este semifina pe spate si in partea superioara a trunchiului si semigroasa, pe abdomen si pe membrele posterioare.  Berbecii produc aproximativ 5 kg de lana iar femelele 3 kg.
Mieii au greutatea de 4,5-6 kg la nastere si la trei luni de la fatare ajung 25-30 kg. Berbecii  adulti cantaresc 90-115 kg iar femelele ajung la 60-80 kg.

Capre din rasa Murciano Granadina
Vaci rasa Holstein

About Natalia p

Check Also

Vacile de lapte, hranirea eficienta

Hranirea eficienta a vacilor de lapte este o masura care determina capacitatea naturala a animaleor …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit