Home / Stiri / Obtinerea culturior de ceapa din arpagic

Obtinerea culturior de ceapa din arpagic

Ceapa (Allium cepa) este o legume bienala sau trienala, originara din Asia. In sol creste sub forma de bulb, iar la suprafata ies frunzele de forma cilindrica. In timpul celui de-al doilea an creste tulpina in varful careia se dezvolta inflorescenta rotunda cu numeroase flori mici, albe. Bulbii si frunzele de ceapa sunt bgate in săruri minerale: sodiu, potasiu, fier, sulf, iod, siliciu, fosfat. Acestea contin si cantitati importante de  glucide, lipide, zaharoză, acizi organici, steroli, uleiuri volatile.
Ceapa se dezvolta foarte bine daca este cultivata dupa ardei, tomate, vinete,varza, castraveţi, dovlecei, pepeni. Semanarea arpagicului se face la sfarstul lunii martie, se poate folosi schema cu 7 rânduri pe strat, distanţate la 15 cm, folosind 1 kg sămânţă pentru 100 mp, la adâncimea de 1,5 – 2 cm.
Lucrarile de ingrijre care trebuiesc aplicate pe durata vegetatiei sunt: plivitul manual de 2 sau 3 ori, irigarea pe durata anilor secetosi, aplicarea de tratamente pentru combaterea manei, tăvălugirea culturii înainte de recoltare. Recoltarea arpagicului se poate face maual sau mecanic, cand varful frunzelor este inagalbenit, apoi se lasa la soare pentru cinci, sase zile dupa care se sorteaza si se depoziteaza in ladite. Umiditatea de pastrarea a  arpagicului este de 50-70% iar temperatura trebuie sa fie constanta de 19-20 de grade celsius. Cutura pentru obtinerea bulbilor de ceapa se realizeaza in anul viitor.
Plantarea de primavara se realizeaza la mijlocul lui martie, dupa ce terenul a fost curatat de resturi vegetale si arat.  Arpagicul se planteaza astfel: pe strat înălţat la distanţa de 28 cm între rânduri, şi la 3-3,5 cm pe rând, la o adâncime de de 2-3 cm.
Pentru ingrijirea plantelor trebuiesc efectuate lucrari de praşile, erbicidare, fertilizre, irigare şi combaterea bolilor şi dăunătorilor. Se pot efectua  trei praşile manuale intre randuri. Procesul de fertilizare se va realiza prin aplicarea de îngrăşăminte în faza formării primelor 3-5 frunze şi la începutul îngroşării bulbului. Se pot efectua doua -trei irigari in functie de conditile atmosferice, nu se recomanda udarea plantelor inainte de recoltare.
Cei mai intalniti agenti patogeni la ceapa sunt: putregaiul bacterian al bulbilor, alternarioza , mana , putregaiul cenuşiu. Daunatorii care trebuiesc inlaturati sunt: nematodul bulbilor, gândacul roşu al cepei, cărăbuşul de mai, musca cepei. Pentru combaterea acestora se pot utiliza metodele ecologice: se vor combate prin respectarea asolamentului, recoltarea la momentul optim şi evitarea fertilizării cu bălegar, asocierea culturii cu ridichi sau morcov. Recoltarea se face in lunile iulie-august, cand frunzele sunt vestejite si cultate deasupra solului.

PNDR 2014-2020 vine cu sume generoase pentru refacerea sistemelor de irigatii
MADR a dezbatut unicitatea vinurilor romanesti

About Natalia p

Check Also

PROGRAMUL OPERATIONAL PENTRU PESCUIT SI AFACERI MARITIME (2014-2020). Masura II.2: Investitii productive in acvacultura

Masura II. 2 a Programului Operational Pentru Pescuit si Afaceri Maritime (POPPAM) 2014-2020 are ca …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit