Home / Stiri / Oierii de Munte au solicitat ajutor pentru inlocuirea ovinelor imbatranite

Oierii de Munte au solicitat ajutor pentru inlocuirea ovinelor imbatranite

Eugen Gonțea, presedintele Federației Oierilor de Munte (FOM) din România, a solicita Ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin printr-o scrisoare deschisa o solutie pentru a ajuta crescatorii de oi sa intineresaca turmele de ovine si caprine: “Sectorul ovinelor și caprinelor înregistrează pierderi financiare importante, iar efectivele de ovine și caprine matcă sunt îmbătrânite în proporție de aproximatv 50%. (…) La ora actuală, se află peste 800.000 oi reformă în turma de bază…Având în vedere codițiile tehnico productive ale zonelor din România se impune un procent de înlocuire în efectivul matcă de 30-40% pe an. În prezent, media procentului de înlocuire este de 10-15% de efective foarte îmbătrânite, iar diferența până la 30-40% necesită costuri suplimentare considerabile”.
Potrivit datelor oferite de Federatia Oierilor de Munte, inlocuirea efectivelor de ovine si caprine nu se respecta datorita diminuarii constante a subventiilor din ultimi ani. Reprezentantii oierilor sustin ca pretul pentru carnea de oaie a scazut in ultimi ani de la  5-6 lei/kg în 2010, la  2-3/kg  in 2015lei, la fel ca pretul pentru carnea de miel de lapte de la 11-15 lei/kg in 2010 , la 9 lei/kg în 2015.
In scrisoarea adresata Ministrului Agriculturii, Eugen Gonțea, aduce la cunostinta si problma legata de costurile mari ale medicatiei pentru femelele aflate in repaus mamar si rata mare a mortalitatii in randul animalelor provocate de anaerobioze, hiposclerozie, actaxie cerebrală carențială, avorturi spontane carențiale, avort salmonelic cauzat de invazia rozătoarelor pe pajiști.

Bolile capsunului, prevenire si combatere
Ministrul Agriculturii e de parere ca evaziunea va fi redusa la minim

About Natalia p

Check Also

PROGRAMUL OPERATIONAL PENTRU PESCUIT SI AFACERI MARITIME (2014-2020). Masura II.2: Investitii productive in acvacultura

Masura II. 2 a Programului Operational Pentru Pescuit si Afaceri Maritime (POPPAM) 2014-2020 are ca …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit