Home / Cereale / Orzul si orzoaica de toamna
C

Orzul si orzoaica de toamna

Ozul si orzoaica de toamna se cultiva cu succes in Campia de Vest, Campia Romana, zona Dobrogei si Campia Transilvanei. Orzoaica de toamna pentru bere, are necesar mediu de apa si substante minerale de aceea poate fi cultivata in solurile cu fertilitate medie, cu putere de retinerea a apei, care au fost bine arate si discuite. Culturile premergatoare pentu orzoaica de toamna sunt: rapita, floarea-soarelui si cartoful de vara. Nu se recomanda sa fie cultivata dupa leguminoase anuale, perene sau in monocultura.

Solul trebuie bine lucrat, iar calitatea lucrarilor influenteaza in mod direct rezistenta si dezvoltarea plantei in timpul anotimpului rece. Semanatul se face in acelesi conditii ca la graul de toamna. Terenul trebuie bine fertilizat, pentru a se pregati patul germinativ al semintelor de orz si orzoaica. Azotul se va administra fractionat astfel:  30–40% din doza de azot se va aplica sub forma de ingrasaminte complexe cu fosfor si potasiu la pregătirea patului germinativ, iar restul de 60–70% din cantitate se va aplica in timpul iernii.

Lucrarile de intretinere ce trebuiesc efectuate culturilor de orz si orzoaica sunt: combaterea pe baza chimica a buruienilor si a daunatorilor. Se aplica substante in functie de gradul de imburuienare si de tipul daunatorului care afecteaza cultura.

Recoltarea se realizeaza in lan, cu combina cerealiera, cand boabele au un grad de umiditate de 15%. Este important ca procesul de recoltare sa se efectueze cand boabele sunt la maturitate deplina, pentru ca doar asa se obtine un malt de calitate.

Lucrari specifice la cultura de porumb dulce
Ingrijirea culturii de floarea-soarelui

About Natalia p

Check Also

Graul, Triticum aestivum – soiuri rezistente la seceta

Graul este cea mai cultivata planta de pe pamant si are pondere alimentara foarte ridicata. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *