Home / Legume / Palisarea castravetilor

Palisarea castravetilor

Palisarea castravetilor este o operatiune prin care se urmareste ridicarea lor de la sol printr-un sistem de suport, astfel incat planta sa stea cat mai vertical.

Operatiunea este necesara din cauza caracterului de planta agatatoare a castrevetelui care, in lipsa unui suport, se intinde pe sol.

Daca il lasam in voia sortii, fructele care vin in contact cu solul risca sa putrezeasca si vor fi mult mai vulnerabile pentru o multime de daunatori (insecte, melci, etc.).

Dincolo de acest aspect, castravetii palisati sunt mai usor de recoltat.

Acum ca am vazut de ce este necesara palisarea castravetilor, sa vedem si cum se face.

Cea mai simpla metoda de palisare a castravetilor (si a altor legume care se preteaza la aceasta operatiune) este prin legare.

Deasupra de randuri se poate insta o stinghie de lemn, la aproximativ 2,5 m inaltime, spijinita pe doi pari, cate unul la fiecare capat al randului, stinghie pe care se leaga cate o ata in dreptul fiecarei plante.

In loc de stinghie se poate lega si o sarma mai rezistenta.

Cand plantele incep sa se aplece spre sol sub propria greutate, e semn ca e momentul sa le legam. Un capat al atei va fi legat de stinghia de deasupra iar celalalt capat va fi legat de baza tulpinei.

Atentie mare insa atunci cand legati nodul. Trebuie sa tineti seama de faptul ca planta va continua sa creasca in grosime, asa ca nu legati nodul prea strans pentru ca riscati sa strangulati planta si in loc sa obtineti o productie mai buna veti provoca un dezastru!

Lasati nodul suficient de larg astfel incat intre el si tulpina sa intre lejer un deget.

In ceea ce priveste ata, cea mai recomandata este ata de canepa. Nu se recomanda rafia deoarece la caldura isi schimba forma si rezistenta, riscand sa se rupa.

Urcarea pe ata (palisarea) a castravetilor se face lent, pe masura ce planta creste si se maturizeaza.

Este nevoie ca din cand in cand, gradinarul sa intervina pentru “a da planta dupa ata”, adica a indruma planta dirijand corzile in forma de spirala in jurul atei. Operatiunea se face treptat, pe masura ce corzile cresc in lungime.

In afara de sistemul prezentat mai sus, palisarea se mai poate face si pe araci, sarma si alte materiale similare.

Pentru ca unele soiuri de castraveti formeaza o tufa din care razbat mai multi lujeri, o singura ata s-ar putea sa nu fie de ajuns pentru palisare.

In acest caz se foloseste urmatoarea metoda:

In capatul fiecarui rand se monteaza cate un suport din lemn in forma de T. Cei doi suporti ai fiecarui rand se unesc prin trei sarme, astfel incat sarma din mijloc sa pice fix deasupra plantelor, pe mijlocul randului.

Acum, in dreptul fiecarui castravete coboram cate trei ate legate fiecare de cate una din cele trei sarme.

De sarma din mijloc se va lega tulpina principala iar de celelalte doua lujerii secundari. Restul operatiunilor sunt identice cu cele descrise la palisarea pe o singura ata.

Indiferent de metoda aleasa, pentru a urca la verticala castravetii, palisarea trebuie programata din momentul in care se realizeaza plantarea, adica de atunci de cand formam randurile, alegem distantele dintre cuiburi si construim suportul pentru palisare.

Cultivarea legumelor la ghiveci
Cultura de morcovi

About Cristina P

Check Also

ceapa

Ceapa, proprietati, beneficii, mod de utilizare, contraindicatii

Ceapa (Allium cepa) este o planta erbacee, bienala, cultivata, originara din Asia Centrala. Este una …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit