Home / Plante medicinale / Papadia, planta medicinala cu efecte mai putin cunoscute. Cultura de papadie

Papadia, planta medicinala cu efecte mai putin cunoscute. Cultura de papadie

Papadia Taraxacum officinale este o planta medicinala cu efecte miraculoare asupra sanatatii,  mai putin cunoscuta ce face parte din familia compositelor. Are frunze lungi, crestate, flori galbene gupate in capitule. Multi o cunosc sub numele de buha, cicoare, floarea sorului, flori-galbene, gusa – gainii, etc.

Este o planta ce se gaseste in flora spontana in toate zonele din tara noastra, la campie, in Delta, in zonele deluroase, montane sau alpine.

Este cultivata in sistem industrial si utilizata in medicina naturista si cosmetica. Radacina si frunzele de papadie sunt recoltate si sunt folosite ca infuzii, tincturi, capsule.  De la papadie sunt foarte cautate si apreciate si florile din care se prepara dulceata.

Papadia are continut ridicat de fructoza si insulina, contine lactone sesquiterpenice, acizi fenolici, steroli, flavonoide, saruri de potasiu si cumarine. Aceste substante au efecte detoxifiante, depurizante si remineralizatoare asupra organismului. Se recomanda utilizarea papadiei in cazul crizelor hepataice, litiaza biliara, microlitiaza renala, reumatism, gastrite si ulcere aftoase.

Papadia este o planta cu importanta economica deosebita. Se culitva primavara devreme dupa ce terenul a fost pregatit in prealabil, arat grapat si imbogatit cu gunoi de grajd bine fermentat. Semanatul se efectueaza pe straturi inalte, la 32 cm distanta intre randuri. Latimea stratului trebuie sa fie de 1.4 m.  Semintele trebuie semanate la adancime mica de 1 cm, la un hectar se vor utiliza cca 1.3-1.5 kg de seminte.
Lucrarile de intretinere a culturii sunt cele de rarire a plantelor, lucrari pentru controlul buruienilor (efectuarea de prasile) si udari la nevoie.

Recoltarea se face mecanizat cand frunzele ating inaltimea de 20 cm. Frunzele trebuie uscate la soare sau transportate direct catre centrele de prelucrare. Radacinile de la plantele de papadie, utilizate pentru prepararea tincturilor  pot fi recoltate mecanic in luna august.

In culturile ecologice de papadie nu se vor utiliza insecticide, erbicide, pesticide sau alte substante chimice care influenteaza sau afecteaza calitatile plantelor.

cultura de plante medicinale papadie

Efectele benefice ale MARARULUI
Cultura de cimbru. Planta aromatica cu beneficii economice crescute

About Natalia p

Check Also

Ghimpe, proprietati, beneficii, mod de utilizare, contraindicatii

Ghimpele (Xanthium spinosum) este o buruiana din flora spontana din Europa, Africa, Asia si America …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit