Pepenele galben, Cucumis melo, este o planta erbacee cu tulpini taratoare, care se cultiva pentru fructul plin de substante nutritive si gust dulce aromat. Fructul este foarte bogat in apa, are forma sferica sau elipsoidala, greutatea variaza in functie de soi de la 400g pana la 5kg. Culoarea epidermei si a pulpei difera de la galben, verde, roz pana la alb.
Pepenele galben este mai exigent fata de dovleac, dar mai putin pretentios fata de pepenele verde. Semintele incep sa germineze dupa temperatura de 15 grade celsius. Semanatul in camp se face in a doua jumatate a lunii aprilie. Pepenele galben are un necesar ridicat de apa insa irigarea trebuie sa se faca cu atentie, cat mai aproape de radacina si trebuie evitat surplusul de apa pe frunze, pentru ca putrezesc repede. Pentru a se obtine pepeni galbeni cu gust savuros si foarte aromat se recomanda cultivarea pe terenuri uscate.
Exista numeroase soiuri si varietati de pepeni galbeni, cei mai cultivati la noi in tara sunt: DON JUAN F1, Fiata F1, Lavigal F1.
DON JUAN F1 este un soi timpuriu de pepene galben de tip Galia. Semintele se seamana in camp deschis intre 10 -25 aprilie, la adancime de trei-cinci centimetri. Planta da randament foarte mare, are o buna legare a fructelor. Fructele au forma si marime, uniforma de 1,2 -1,8 kg. Coaja este de culoare galbena cu numeroase fibre proeminente. Pulpa este moale, zemoasa, de culoare galben-albicos, gustul este extrem de aromat.
Fiata F1 este un soi extratimpuriu de pepene galben de tip cantalup. Se poate semana in camp dupa 10 aprilie si in solar in luna martie. Planta prezinta rezistenta ridicata la făinare și foarte bună la fuzarioză. Fructele sunt de forma ovala, au greutate intre 1,5-2 kg, sunt foarte rezistente la transpost si depozitare. Pulpa are culoare portocaliu intens este foarte aromata si gustoasa.
Lavigal F1 este un soi extratimpuriu care se cultiva dupa 10 aprilie in camp, la adancime de 3-5 cm. Perioada de vegetatie e plantei este de 75 de zile. Soiul este foarte rezistent la boli ca fuzarioză, făinare și mană. Este foarte rezistent la transport si este foarte bun pentru comercializare. Fructele ajung la 2 kg, sunt usor alungite si au pulpa suculenta si aromata.